Turkiets president Recep Tayyip Erdogan lutar sig mot nationalistpartiet MHP. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan lutar sig mot nationalistpartiet MHP. Arkivbild.

Erdogan tar stöd av nationalister

ANNONS
|

Turkiets regeringsparti AKP och nationalistpartiet MHP – som brukar betraktas som ett oppositionsparti – har bildat en valallians. Målet är att Recep Tayyip Erdogan ska nå 50 procent av rösterna och bli omvald i det presidentval som ska hållas 2019. I fjol hjälpte MHP Erdogan att driva igenom stärkt presidentmakt genom att stödja honom i en folkomröstning.

MHP är det minsta partiet av fyra i parlamentet. Det har haft vissa svårigheter att hålla sig över tioprocentsspärren med marginal – och partiledaren Devlet Bahçeli vill gärna se spärren sänkt. Meral Akşener, avhoppare från MHP och tidigare inrikesminister, har tagit med sig en del av sympatisörerna och grundat Det goda partiet, och hon har enligt en opinionsmätning chans att splittra stödet för MHP.

ANNONS

Beskeden om det formaliserade samarbetet mellan AKP och MHP lämnades av företrädare för båda partierna på onsdagen – och oppositionen i övrigt lär enligt nyhetsbyrån Reuters anse att förslagen, som bland annat handlar om "valsäkerhet", öppnar för valfusk.

Nästa år ska både parlaments- och presidentval genomföras.

TT-Reuters

ANNONS