Journalister väntar utanför domstolsbyggnaden i Alexandria, Virginia, där rättegången mot president Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort pågår.
Journalister väntar utanför domstolsbyggnaden i Alexandria, Virginia, där rättegången mot president Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort pågår.

Domaren i rättegången mot Manafort hotad

Det har kommit in hot, och av säkerhetsskäl hålls namnen på juryns medlemmar hemliga, meddelar domaren i rättegången mot president Donald Trumps före detta kampanjchef Paul Manafort. Tolvmannajuryn ska ta ställning till om Manafort är skyldig till en lång rad ekonomiska brott.

ANNONS
|

- Jag hade ingen aning om att det här fallet kunde väcka sådana känslor, sade domaren T S Ellis när juryn samlades för andra ronden av överläggningar i det uppmärksammade rättsfallet.

Domaren tillade att han skyddas av federal polis.

"Mycket sorgligt"

Donald Trump upprepade på fredagen än en gång att han betraktar specialåklagare Robert Muellers Rysslandsutredning som en "riggad häxjakt".

ANNONS

- Jag anser att hela Manaforträttegången är mycket sorglig, när du tänker på vad som pågår där. Jag anser att det är en mycket sorglig dag för hela landet, sade Trump och fortsatte:

- Han (Manafort) arbetade för mig en mycket kort period. Men vet ni vad? Han är faktiskt en mycket bra person. Och jag tycker att det är mycket sorgligt, vad de gjort mot Paul Manafort.

Det är mycket ovanligt att en amerikansk president kommenterar en åtalad under pågående rättegång.

Kan dra ut på tiden

Juryn samlades för andra dagen i rad efter att under torsdagen inte ha kommit fram till något utslag i rättegången mot Manafort. Överläggningarna, som tog vid efter tolv dagar av vittnesmål, väntas dra ut på tiden med tanke på fallets betydelse.

Domare T S Ellis sade dock innan fredagens sammanträde att han hoppas att juryn snart kommer fram till "någon form av dom".

ANNONS

Manafort, 69, anklagas för en lång rad bank- och skattebedrägerier. Bland annat misstänks han för att ha gömt undan tiotals miljoner dollar under sin tid som lobbyist för den dåvarande proryska ukrainska regeringen.

Rättegången är den första i specialåklagare Robert Muellers Rysslandsutredning. Även om Manafort inte anklagas för några brott med koppling till Trumps valkampanj, ses rättegången som ett test för Muellers utredning och för om det går att fälla en före detta nära medarbetare till Trump.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Paul Manafort

Paul Manafort, 69 år, har lång erfarenhet av att hjälpa republikanska kandidater att nå Vita huset. Han jobbade i både Gerald Fords och Ronald Reagans presidentkampanjer.

På 1980-talet startade han ett lobbyingföretag i Washington, som gjorde något nytt och kontroversiellt i branschen: Hjälpte politiska kandidater att bli valda för att sedan utöva lobbying på samma kandidater, på uppdrag av företag.

Därefter blev Manafort pionjär inom utrikespolitisk lobbying. Han har arbetat för Filippinernas diktator Ferdinand Marcos och flera afrikanska envåldshärskare.

I takt med att hans fakturor växte blev hans smak allt med extravagant. I samma veva utökade han sina kontakter med Ryssland.

Mellan maj och augusti 2016 var Manafort Donald Trumps kampanjchef, tills han avgick efter att hans arbete för den proryske ukrainske presidenten Viktor Janukovytj blivit känt.

Paul Manafort åtalades senare för misstankar om en lång rad ekonomiska brott. Manafort själv hävdar att han är oskyldig till alla anklagelser.

Källor: Reuters, The New York Times, AFP

ANNONS