Massmördaren Anders Behring Breivik i rätten.
Massmördaren Anders Behring Breivik i rätten.

Domare till Breivik: Du kränker rätten

Anders Behring Breivik fick skäll av domaren när han gjorde nazisthälsning då den nya rättegången om hans villkor i fängelset började. Norska staten försvarar bestämt hur massmördaren behandlas.

ANNONS
|

Breivik gjorde en heil-hälsning mot pressfotograferna när han leddes in i Borgarting lagmansrett, motsvarigheten till en svensk hovrätt. Han blev snart tillsagd av rättens ordförande, domaren Øystein Hermansen.

- Ditt uppförande är kränkande mot domstolen och stör dessutom det vi ska behandla här, så jag ber dig att inte göra så fler gånger, sade Hermansen.

Brevik försökte då säga något, men det gick inte att höra vad.

ANNONS

- Vi vill inte höra din kommentar just nu, sade domaren.

Ett besök

Breivik har levt i total isolering under 23 av dygnets 24 timmar, utsatts för dagliga kroppsvisitationer och haft begränsad möjlighet att påverka sin situation. Det enda privata besöket var när hans mor hälsade på 2013.

Tingsrätten i Oslo fann att hans behandling strider mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. Men både norska staten och Brevik överklagade domen. Statens representant, den så kallade regjeringsadvokaten (ungefär justitiekanslern) anser att behandlingen är motiverad av hänsyn till både Breiviks och allmänhetens säkerhet.

Breivik vill ha ytterligare lättnader av tvångsmedlen och hävdar sin rätt till korrespondens med världen utanför fängelset.

"Stärkt i sin tro"

Redan före attentaten i Oslo och på Utøya den 22 juli 2011 var Breivik Norges farligaste man, sade regjeringsadvokat Fredrik Sejersted.

- Det är svårt att veta hur farlig han är i dag, och ännu svårare att veta hur farlig han är i morgon, om ett år och om tio år. Men han är stärkt i sin högerextrema tro, sade Sejerstad, som är djupt kritisk till tingsrättens bedömning.

ANNONS

Det framkom också i rätten att det framför allt är brev till högerextrema meningsfränder som fängelset stoppar.

Staten anser att Breivik är ute efter att etablera ett internationellt terrornätverk. Därför måste hans kommunikation med omvärlden kontrolleras strängt.

Rättegången väntas pågå i sex dagar.

Fakta: Breivik mot staten

I april 2016 fick Breivik delvis rätt mot norska staten. Tingsrätten i Oslo ansåg att staten brutit mot artikel tre i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, bland annat på grund av den långa tid han hållits i isolering.

I juli 2015 stämde Breivik staten för brott mot Europakonventionen och pekade då särskilt på isoleringen och inskränkningarna i möjligheten att kommunicera med omvärlden.

2013 anmälde Breivik fängelseledningen och dåvarande justitieminister Grete Faremo (AP), bland annat för tortyrliknande fängelseförhållanden på grund av långvarig isolering.

Anders Behring Breivik dömdes i augusti 2012 till 21 års fängelse för terrorattentaten på Utøya och i Oslos regeringskvarter den 22 juli 2011 då 77 människor dödades och många skadades allvarligt.

Breivik greps samma dag och har sedan dess suttit frihetsberövad med bestämmelser om extra hög säkerhetsnivå.

ANNONS