Åklagare Jakob Buch-Jepsen under presskonferensen efter att Peter Madsens livstidsdom meddelats av byretten i Köpenhamn.
Åklagare Jakob Buch-Jepsen under presskonferensen efter att Peter Madsens livstidsdom meddelats av byretten i Köpenhamn.

Madsen överklagar livstid för "cyniskt" mord

Ubåtsbyggaren Peter Madsen överklagar sin livstidsdom bara tjugo minuter efter att den meddelas. Han döms av en enig domstol till Danmarks strängaste straff för ett "cyniskt" och "brutalt" mord och sexuellt övergrepp på journalisten Kim Wall.

ANNONS
|

Glasögonbågarna åker av när Madsen kommer in i rättssal 60 och med ett leende hälsar på advokat Betina Hald Engmark. Elva rättegångsdagar är passerade och nu är det bara domen kvar. Flera av Kim Walls anhöriga sitter på åklagarens sida i den ståtliga salen med vackra kristallkronor i taket.

- Peter Madsen döms till livstids fängelse, säger domaren Anette Burkø.

ANNONS

Journalisters tangentbord smattrar. Peter Madsen rör inte en min, men ser beklämd ut. Han sitter helt stilla när domskälen blir upplästa.

Ser beklämd ut

Att döma till ett så strängt straff hör till ovanligheten när det är tal om ett enstaka mordoffer i Danmark, men vid valet av påföljd lägger domstolen, byretten, vikt vid att det är ett cyniskt och planerat sexuellt övergrepp och mord av en särskilt brutal karaktär på en slumpmässigt vald kvinna, som i sitt yrke som journalist tackat ja till en ubåtsfärd.

- Det är inget planerat mord på Kim Wall, men däremot på nästa kvinna som kommer med ombord, säger specialåklagare Jakob Buch-Jepsen, apropå att flera kvinnor bjudits in till ubåten strax innan Kim Wall följde med.

- Det jag tror har varit avgörande för rätten är att det har varit ett planerat mord och att det har begåtts sexuella handlingar av osedvanligt grov karaktär mot Kim Wall medan hon har varit vid liv.

ANNONS

Domstolen har gått på åklagarens linje på nästan varenda punkt. Han var märkbart lättad, när han höll presskonferens utanför domstolen, men utredningen har tagit hårt på honom, även på ett personligt plan.

"Ingen stålmänniska"

- Jag är ingen stålmänniska, så naturligtvis berör det här fallet också mig personligt. Jag har en professionell roll när jag står inne i rättssalen och ska utföra det så professionellt som jag bara kan, men det är inget tvivel om att när jag har gått hem från arbetet så har det här fallet gått lite mer in under huden på mig än andra fall.

Han nämner särskilt alla de bilder och videor, som han presenterat inför domstolen.

- Det är något som berör oss alla, och det försöker vi hantera utanför rättssalen på det sätt som vi nu kan. Till stor del har det handlat om att prata med kollegor om det.

ANNONS

Flera skäl

Domstolen har kommit fram till att Madsen är skyldig till bland annat mord genom att fästa vikt vid flera omständigheter:

1) Madsens skiftande förklaringar, 2) Internetsökningar visar att Madsen var intresserad av grovt våld mot kvinnor, 3) Verktyg som använts vid styckningen togs till ubåten före avfärd och Madsen har inte gett en trovärdig till förklaring till varför, 4) Madsens förklaring att han ville skona anhöriga och därför ljugit anses inte vara trovärdig eftersom han styckat den döda, 5) Olycksförklaringen bedöms otrovärdig, 6) Rätten konstaterar att vissa skador uppkommit vid dödsögonblicket eller kort efter, 7) Kim Wall har bundits fast med spännband.

Skadestånd till pojkvän

Madsen ska enligt domen betala ett skadestånd på 120000 kronor till Kim Walls pojkvän, men föräldrarna som liksom pojkvännen begärde 150000 kronor vardera får inget skadestånd.

Åklagarkravet på konfiskation av ubåten, som rätten också godtog, var naturligt i det här fallet, anser Buch-Jepsen. Han vill inte se den användas igen.

- Det kan finnas spår av mordet i hela ubåten, säger han.

Brev- och besökskonstrollen fortsätter när Peter Madsen återvänder till häktet i Köpenhamn – där sitter han tills det är dags att köras till landsretten, och få prövat om Danmarks strängaste straff står fast..

ANNONS
TT:s utsända

Fakta: Ubåtsfallet i korthet

Kim Wall var journalist och skulle skriva ett reportage om den danska rymdkapplöpningen. Den 10 augusti förra året följde hon med ubåtsbyggaren och raketutvecklaren Peter Madsen på hans ubåt UC3 Nautilus.

Madsen åtalades för mord, sexbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot griftefriden.

Dödsorsaken är inte fastställd och Peter Madsen hävdar att Kim Wall dött genom en olycka ombord på ubåten. Han nekar till mord, men erkänner att han styckat Wall och sänkt kroppsdelarna i havet.

Rättegången pågick under elva dagar.

ANNONS