"Detta har inget med islam att göra"

ANNONS
|

Tillsammans med tusentals andra resenärer väntar Fiber Dumortier utanför Orly, Paris näst största flygplats. Han sitter på sin svarta resväska och har en blågrå handduk virad omkring sig för att hålla värmen i duggregnet. I knät har han sin dator som hjälper honom att fördriva timmarna med serier och filmer.

Nära fem timmar tidigare, vid åttatiden på lördagsmorgonen, befann han sig i södra terminalen för att checka in. Han var på väg till Guadalupeön utanför Mexikos kust för att arbeta som ljudtekniker på en elektronisk musikfestival.

Rusade mot utgången

Han hörde aldrig några skott men plötsligt bröt panik ut. Folk började skrika och springa mot utgången.

ANNONS

–Min första reaktion var att jag stelnade till några sekunder. Sen insåg jag att kunde röra mig. Jag var nära en vägg så jag lutade mig mot den. Det är bättre än öppna ytor. Sen väntade jag till polisen gav oss order att utrymma så då gjorde jag det, säger Fiber Dumortier.

Minst 20 gater därifrån hade en 39-årig man försökt att ta ett automatvapen av en soldat på flygplatsen.

Enligt den franske försvars­ministern Jean-Yves Le Drian, som höll en presskonferens utanför flygplatsen, lyckades soldaten streta emot men två andra soldater sköt ihjäl mannen för att skydda folk på plats.

–De var chockade men de gjorde sitt jobb att kontrollera situationen, säger Jean-Yves Le Drian.

Förutom gärningsmannen var det ingen som kom till skada.

Sköt mot polis

Tidigare på lördagsmorgonen öppnade den 39-årige mannen eld mot en polis i samband med en trafikkontroll norr om Paris. Därefter lyckades han fly, och dök vid åtta­tiden upp på flygplatsen Orly söder om staden.

Enligt nyhetsbyrån AFP ska mannen vara känd av polis och underrättelsetjänster. Han beskrivs som en radikaliserad muslim. En utredning om möjligt terrorbrott har inletts.

"Vi accepterar inte"

Samira Ben Sliman, som är på väg till hemlandet Tunisien efter att ha hälsat på sonen i Paris, skakar på huvudet när hon nås av uppgifterna.

ANNONS

–Detta har inget med islam att göra. Vi accepterar inte detta.

I samma stund får hon reda på att extrabussar satts in för att transportera resenärer till flygplatsen Charles De Gaulle. Hon ser lättad ut och försvinner iväg med sina väskor.

Stämningen utanför flygplatsen är lugn och folk väntar tålmodigt trots att många klagar på bristande information om när de kan komma iväg. Bland de resenärer som GP pratar med är samtliga överens om att de många terrorattentat som drabbat Frankrike de senaste åren är skrämmande men att de inte får påverka vardagen.

–Visst är vi chockade men vi måste fortsätta leva normalt och fortsätta resa. Vi reser mycket, säger Anita Ehret som tillsammans maken Christophe är på väg på semester till Senegal.

Presidentval närmar sig

Hon tror inte att händelsen kommer att påverka det stundande presidentvalet i Frankrike i april och maj. Det tror däremot Fiber Dumortier som sitter en bit därifrån.

–Jag är säker på att fler kommer att rösta på mer radikala partier som Marine Le Pen och hennes Nationella Fronten.

Ur ryggsäcken plockar han upp en bok som han nyligen lånat för att läsa på den långa flygresan till Guadalupeön. Det är journalisten Antoine Leiris bok ”Vous n’aurez pa ma haine” (Mitt hat får ni inte). Leiris skrev boken efter att hans fru Hélène mördades i samband med terrorattentatet i konserthuset Bataclan i Paris november 2015.

ANNONS

Fiber Dumortier förlorade två vänner i dådet.

–Om vi börjar hata på samma sätt som den här mannen, som gjorde detta i dag, hatar så kommer vi att starta ett krig. Men vi vill inte ha något krig, säger han.

ANNONS