Kvinnor protesterar mot ett utslag i ett sexövergreppsmål i spanska Pamplona.
Kvinnor protesterar mot ett utslag i ett sexövergreppsmål i spanska Pamplona.

Dömda för övergrepp kan släppas mot borgen

En spansk domstol har beslutat att fem män, dömda till långa fängelsestraff för sexuellt utnyttjande, kan friges mot borgen. Beslutet ledde att demonstrationer planeras på flera håll i landet, bland annat i Madrid, Valencia och Sevilla.

ANNONS
|

Männen, som är i åldrarna 27 till 29 år, åtalades för att ha våldtagit en ung kvinna under tjurrusningen i Pamplona i juli 2016. De dömdes till nio års fängelse men fälldes inte för våldtäkt utan för sexuellt utnyttjande. Domstolen ansåg det inte bevisat att kvinnan utsatts för våld eller hot.

Straffen har överklagats, och i torsdags beslöt en domstol i Pamplona att männen i väntan på utslaget kan friges mot en borgen motsvarande 62000 kronor. Deras pass har dragits in och de har förbjudits att resa till Madrid, där offret bor. En av de dömda är polis i paramilitära Guardia Civil men har stängts av från sin tjänst. De fem är alla hårdföra supportrar till fotbollsklubben Sevilla.

ANNONS

En namninsamling på nätet har samlat 500000 personer, som kräver att männen inte ska släppas ut fängelset. Den spanska regeringen uttryckte på fredagen sympati med dem som protesterat mot borgensbeslutet. Talespersonen Isabel Celaa sade dock vid en presskonferens att regeringen "fullt ut respekterar domstolens utslag".

TT-AFP-Reuters

ANNONS