Venezuelanska soldater framför ett tankbilssläp och två stora containrar som spärrar av gränsbron över floden Táchira mellan Venezuela och Colombia.
Venezuelanska soldater framför ett tankbilssläp och två stora containrar som spärrar av gränsbron över floden Táchira mellan Venezuela och Colombia.

Cyniskt spel om humanitär hjälp till Venezuela

Maktkampen mellan president Nicolás Maduro och utmanaren Juan Guaidó i Venezuela är bitter och djupgående. Nu används akut humanitär hjälp som utsatta venezuelaner behöver som verktyg i konflikten.

ANNONS
|

Ett tankbilssläp och två stora containrar spärrar gränsbron över floden Táchira nära Tienditas i Venezuela. Några hundra meter därifrån, på den colombianska sidan, byggs lagren upp av livsmedel, mediciner och andra förnödenheter som omkring 300000 venezuelaner är i akut behov av.

Men venezuelanska militären vägrar alltså öppna bron – och även de fattigaste i landet används därmed som verktyg i den ödesmättade maktkampen. Medan Guaidó har försökt pressa den mäktiga militären att släppa igenom den huvudsakligen amerikanska hjälpen vidhåller Maduro envist att varubristen som plågar landet beror på USA:s sanktioner och han har svurit på att stoppa "spektaklet med falskt humanitärt bistånd."

ANNONS

Tung kraft

Den venezuelanske statsvetaren Luis Salamanca säger att frågan om den humanitära hjälpen nu finns i hjärtat av kampen mellan de två.

- Guaidó försöker få militären på sin sida, medan Maduro försöker behålla den bakom honom.

Militären är en mycket tung kraft i Venezuela, med styrka nog att i olika politiska lägen kunna vara en garant för den som aspirerar till presidentposten. Men i fråga om biståndet finns också uppgifter om att militären lägger beslag på leveranser och sedan i stället säljer förnödenheterna till de behövande.

"Ett politiskt spel"

Den oppositionelle parlamentarikern Henry Ramos Allup, tidigare talman i Venezuelas nationalförsamling, säger att vägran att släppa in biståndet "ännu en gång avslöjar regimens kränkningar av de mänskliga rättigheterna".

FN säger sig vara redo att skicka förnödenheter till Venezuela, men bara om regeringen godkänner det – vilket Caracas alltså vägrar göra.

Maduro har konsekvent sagt nej till utländska hjälpsändningar och hävdat att de kan vara första ledet i en amerikansk invasion.

- Humanitär hjälp borde aldrig användas i ett politiskt spel, sade FN-talespersonen Stéphane Dujarric i torsdags.

ANNONS

"Närmar sig slutet"

Med fallande oljepriser, och efter årtionden av eftersatt underhåll av infrastrukturen, är Venezuela i en djup politisk och ekonomisk kris. Oljeintäkterna, som finansierar 96 procent av statsbudgeten, har minskat och därmed också importen av basvaror. Nu saknas bland annat 80 procent av landets behov av mediciner och medicinsk utrustning, enligt branschorganet för landets läkemedelsindustri.

Men för Maduro finns ytterligare ett grundläggande problem med den humanitära hjälpen som stoppats vid gränsen: om han ger efter och släpper in den medger han samtidigt att det faktiskt pågår en humanitär kris i landet.

- Maduro kommer att sätta ner foten. Han spelar ett spel som närmar sig slutet, säger Luis Salamanca.

TT-AFP

Fakta: Venezuela

Landets ledare Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chávez 2013.

I valet 2015 förlorade hans socialistparti för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen, som nu leds av oppositionsledaren Juan Guaidó. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger, som är politiska motståndare och en bitter maktkamp pågår mellan de två.

För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny konstituerande församling, en grundlagsförsamling, med befogenhet att skriva om grundlagen.

Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas. Han utropades till segrare i valet, som hölls i maj 2018. Valdeltagandet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade valet.

Venezuela sitter på en av jordens största oljereserver. 2014 kollapsade oljepriset, vilket innebar en katastrof för landets ekonomi. Venezuela lider nu av hyperinflation och är svårt sargat ekonomiskt. Det råder brist på mat och mediciner. Över en miljon människor har sökt sig till grannlandet Colombia.

Källa: Utrikespolitiska institutet

ANNONS