Premiärminister Theresa May i det brittiska parlamentet på torsdagen. På andra sidan bordet den brittiska oppositionen med Labourledaren Jeremy Corbyn i mitten.
Premiärminister Theresa May i det brittiska parlamentet på torsdagen. På andra sidan bordet den brittiska oppositionen med Labourledaren Jeremy Corbyn i mitten.

"Chanserna ökar för andra omröstning"

Brexitavtalet är inte bra nog, säger Theresa Mays belackare, som vill att hon ska avgå. Det finns inget alternativ, säger premiärministern.

ANNONS
|

Ministrar, biträdande ministrar och politiska rådgivare lämnar den brittiska regeringen, en efter en, i protest mot det föreslagna brexitavtalet. Självaste brexitministern Dominic Raab har också meddelat premiärminister Theresa May sitt avsked.

- I Dominic Raabs fall är det ingen överraskning. Mer överraskande är tajmingen. Han har ju lett förhandlingarna och det är förvånande att han i så fall inte avgick tidigare, säger Catherine Barnard, brittisk professor i EU-rätt vid Cambridge University, till TT.

ANNONS

- Jag misstänker att det är kopplat till ett försök att nå premiärministerposten. Att han vill ge ett tydligt budskap.

Missnöjesförklaringar

Det är oklart exakt hur stort det interna motståndet mot Mays förslag är. Jacob Rees-Mogg, framstående brexitförespråkare inom det Konservativa partiets parlamentsgrupp, har lämnat in en missnöjesförklaring mot premiärministern och hävdar att May kan ersättas inom några veckor.

Om totalt 48 av partiets parlamentariker lämnar in ett likadana skrivelser leder det till en misstroendeomröstning. Där måste en majoritet av samtliga det Konservativa partiets ledamöter – minst 158 av 315 – rösta emot May för att hon ska tvingas bort.

- Det är inte tydligt om det finns tillräckligt många som skulle göra det, som vill dra igång en ledarskapsstrid mitt i ett av de mest allvarliga lägen som landet har ställts inför i fredstid, säger Catherine Barnard.

ANNONS

Som hon ser det satsar samtliga avhoppare på toppositioner i en eventuell ny regeringsbildning.

"Nyval också troligt"

Det är en "ohelig allians" av brexitförespråkare, regeringsföreträdare, Labourparlamentariker, skotska nationalister och nordirländska unionister som gör motstånd, beskriver Barnard.

På andra sidan upprepar Theresa May sitt budskap: Det finns inga alternativ.

- Det är delvis positionering, men mest troligt är att det är det här avtalet eller inget alls, att vi annars "kraschar ut" ur EU, säger Cambridgeprofessorn.

Bland brexitmotståndare växer samtidigt hoppet om en ny folkomröstning.

- Det måste finnas någon väg ut ur detta dödläge. Det finns ingen uppenbar sådan och ett nyval kanske är mer troligt, men allt är möjligt nu.

TT

ANNONS