Cannabisentreprenörerna Adam Smith och Brooke Smith i den sistnämndas affär i Portland, Oregon, där drogen är laglig. Snart följer Kanada efter.
Cannabisentreprenörerna Adam Smith och Brooke Smith i den sistnämndas affär i Portland, Oregon, där drogen är laglig. Snart följer Kanada efter.

Cannabis släpps fritt i Kanada i höst

Kanada blir i höst det första större landet i världen att helt tillåta cannabis för vardagsbruk. Det står klart sedan underhuset i Ottawa sagt ja med 205 röster mot 82. Och premiärministern tror att fler följer efter.

ANNONS
|

Innan förslaget träder i kraft ska senaten rösta om saken och sedan måste generalguvernören ge sitt samtycke. Senaten kan dock inte stoppa förslaget, som mest fördröja det.

- Vi ser nog framför oss ett datum då det implementeras någon gång i början av september, kanske i mitten av september, säger Bill Blair, regeringspartiet Liberalernas ansvarige i frågan, till medier i Ottawa.

ANNONS

Svart sektor

För premiärminister Justin Trudeau, som erkänt att han rökt marijuana vid några tillfällen även i vuxen ålder, är det ett vallöfte som infrias. Och han tror att andra vill följa efter.

- Det finns mycket intresse bland våra allierade för vad vi gör, sade han till nyhetsbyrån AFP nyligen.

- De inser att det regelverk som funnits inte hindrar unga från att få enkel tillgång till cannabis.

Trudeau ser det också som att man tar en svart sektor och gör den vit, ekonomiskt och skattemässigt. Och det är ingen liten sektor – myndigheten Statistics Canada beräknar att omsättningen blir 5,7 miljarder dollar (38 miljarder kronor) per år. Finansminister Bill Morneau hoppas på 400 miljoner dollar i skatteintäkter – pengar som i och för sig centralmakten delar med provinser och territorier.

Index på börsen

Legaliseringsprocessen, som började med medicinskt bruk för över två decennier sedan, lockar också investerare från hela världen. Det finns sedan flera år tillbaka ett "marijuanaindex" på Torontobörsen. Indexet rusade upp med många hundra procent, baserat bland annat på Trudeaus vallöften, under 2016 och 2017, men har hittills i år fallit kraftigt.

ANNONS

När lagen träder i kraft ska såväl produktion som försäljning och konsumtion av drogen tillåtas. Men liksom med tobak och alkohol kommer det att vara strikt reglerat. Till exempel ska privatpersoner få odla högst fyra plantor hemma.

Personligt innehav ska vara begränsat till 30 gram, och försäljningsställen ska godkännas av myndigheterna.

TT

Fakta: Alltfler länder lättar på reglerna

I majoriteten av världens länder är cannabis fortfarande förbjudet, bland dem Sverige. Den svenska narkotikalagen förbjuder all kontakt med narkotikaklassade preparat, däribland cannabis.

Men ett antal länder debatterar nu lättnader i reglerna, eller har redan infört sådana.

Uruguay har legaliserat odling, försäljning och rökning av marijuana.

I USA är drogen förbjuden på federal nivå. Men ungefär hälften av delstaterna har skapat egna regler. I minst åtta delstater är cannabis tillåtet eller på väg att bli det, däribland den till befolkning största, Kalifornien. Ett antal andra, däribland den tredje folkrikaste Florida, godkänner medicinskt bruk.

Många andra länder tillåter marijuana under vissa omständigheter. Inom EU har bland andra Danmark och Portugal på sistone ändrat reglerna i mer tillåtande riktning.

ANNONS