Minst 52 människor har omkommit i en bussolycka i Kazakstan, enligt inrikesdepartementet i Astana.
Minst 52 människor har omkommit i en bussolycka i Kazakstan, enligt inrikesdepartementet i Astana.

Buss fattade eld – 52 uzbeker dog

Minst 52 människor har omkommit i en bussolycka i Kazakstan, enligt inrikesdepartementet i huvudstaden Astana. Alla offer är uzbeker. Den aktuella vägsträckan används ofta av uzbekiska migrantarbetare på väg till och från Ryssland.

ANNONS
|

Olyckan inträffade omkring klockan halv elva på förmiddagen lokal tid, halv sex på morgonen svensk tid, då bussen fattade eld i Aktauregionen i de nordvästra delarna av landet. Bara fem passagerare ska ha lyckats ta sig ut ur den brinnande bussen.

Enligt Interfax skyller lokal räddningspersonal branden på en kortslutning och säger också att bussen var överlastad. Men från officiellt håll vill man inte bekräfta detta och man säger att "det är för tidigt för att prata om orsaker till branden".

Panik ombord

Panik ska ha brutit ut ombord, vilket försvårade för folk att ta sig ur bussen. De överlevande tog sig ut genom en dörr och ett fönster, rapporterar den kazakiska nyhetssajten BNews.

ANNONS

Filmsekvenser från ryska och kazakiska medier visar hur svart rök och lågor kommer från fordonet och en bild visar en helt förkolnad buss.

Busstypen, tillverkad i Ungern, används i flera före detta sovjetstater, även om fordonen ofta har tiotals år på nacken.

Olycksdrabbad region

Branden inträffade i en region där olyckor i passagerartrafiken inte är ovanliga. I oktober förra året blev en kazakisk buss med uzbekiska passagerare påkörd av ett tåg i Ryssland efter att bussen gått sönder när den skulle köra över tågspåret. 19 personer dödades i den olyckan. År 2015 dog 16 personer, däribland tre barn, i Kazakstan när en minibuss kolliderade med en bil.

Olyckan på torsdagen är en av de dödligaste under de senaste fem åren. I Afghanistan dödades minst 73 personer 2016 när två bussar kolliderade med en oljetransport.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Dödligaste bussolyckorna

Bussbranden i Kazakstan där minst 52 personer dödats är en av de dödligaste bussolyckorna i världen de senaste fem åren.

Här är några av de andra:

2018 – Peru: 55 människor dör i januari när en buss störtar 100 meter utför ett stup efter att ha kolliderat med en lastbil på en plats som kallas "djävulens kurva".

2016 – Ghana: En passagerarbuss kolliderar med en lastbil i februari. 61 personer dör och 25 skadas allvaligt.

2016 – Afghanistan: I maj dödas minst 73 personer när två passagerarbussar och en oljetransport kolliderar i den östra provinsen Ghazni, nära huvudstaden Kabul.

2015 – Brasilien: En turistbuss störtar 400 meter ner i en ravin i södra Brasilien och 54 personer dör.

2014 – Sydsudan: Minst 56 personer dödas när en buss och en lastbil kolliderar söder om huvudstaden Juba. Bussen var på väg till Uganda och de flesta av de döda är ugandier.

2013 – Zambia: 55 människor dör i en kollision mellan en buss och en lastbil i februari norr om huvudstaden Lusaka.

ANNONS