Rohingyamän köar för att få mat från en hjälporganisation i flyktinglägret i Bulukhali i Bangladesh. Burmas de facto-ledare Aung San Suu Kyi talade i dag för första gången om våldsamheterna som tvingat mer än 400 000 personer att lämna landet. Människorättsorganisationer i väst är inte nöjda med hennes budskap.
Rohingyamän köar för att få mat från en hjälporganisation i flyktinglägret i Bulukhali i Bangladesh. Burmas de facto-ledare Aung San Suu Kyi talade i dag för första gången om våldsamheterna som tvingat mer än 400 000 personer att lämna landet. Människorättsorganisationer i väst är inte nöjda med hennes budskap.

Burmaexpert: "Extrem besvikelse"

Aung San Suu Kyis tal imponerar inte på människorättsorganisationer i väst. Garantin om att flyktingarna ska få återvända beskrivs som värdelös. Dessutom anser de att Burmas ledare sprider rena lögner.

ANNONS
|

Martin Gemzell säger att Suu Kyi visserligen visar empati med dem som flytt till Bangladesh och hon fördömer alla övergrepp, vilket är det "minsta man förväntar sig".

Suu Kyi lovade också att flyktingarna ska få återvända till Burma, om de kan slå fast att de är därifrån.

- Problemet är ju att sedan 1982 så har rohingyerna nekats alla möjligheter att få identifikationsdokument. Så det är egentligen en rätt så värdelös garanti, säger Gemzell.

ANNONS

Pratade på engelska

Suu Kyi sade att det inte skett några "väpnade sammandrabbningar eller röjningsoperationer" sedan den 5 september, vilket Civil Rights Defenders kallar en uppenbar lögn.

Amnesty International beskriver det som att Suu Kyi och hennes regering "stoppar huvudet i sanden över fasorna" i Rakhine, och är kritisk till hennes tystnad om säkerhetsstyrkornas roll.

Suu Kyi valde att hålla talet på engelska. Det ser Gemzell som ett tecken på att talet inte i första hand är riktad mot den egna befolkningen.

- Det är väldigt tydligt att det här talet är riktat utåt och att hon känner sig pressad av omvärlden av kritiken, säger han.

Okunnig eller lögnare

Mark Farmaner, chef för den brittiska lobbyorganisationen Burma Campaign UK, stämmer in i kritiken.

- Det var en extrem besvikelse. Det var nästan en ickehändelse, med tanke på förväntningarna från internationella samfundet. Det var nästan inget nytt alls i talet.

ANNONS

Enligt honom kan man tolka talet på två sätt. Antingen har Suu Kyi ingen aning om vad som händer i landet, eller så försöker hon att förleda och ljuga.

- Jag tror att vi kommer att fortsätta att se militären och de nationalistiska folkmassorna attackera och driva ut folket ur landet. Det fanns bara en person i landet som kunde påbörja en förändring av samhällsattityden mot rohingyerna och det är Aung San Suu Kyi, och hon valde att inte göra det, utan motsatsen. Jag kan inte se något hopp, säger han.

"Låst situation"

Samtidigt betonar Gemzell att Aung San Suu Kyis makt är begränsad. Militärens kampanj är omtyckt i landet, där många ur den buddhistiska majoriteten har en negativ syn på rohingyerna. Demokratirörelserna har samtidigt inte enats i sitt stöd för folkgruppen, och Suu Kyi har relativt ensam tvingats möta den internationella kritiken.

- Man ska komma ihåg att hon är i en låst situation. Det är inte hon som har makten att stoppa det här just nu. Men hon skulle kunna utmana militären med mod och genom att försöka belysa militärens strategi, att det här bara är en långsiktig strategi för att söndra och härska, säger Gemzell.

ANNONS
TT

ANNONS