Brown: Vi bekämpar ett hot mot vår existens

Det handlar om "ett hot mot människans organiserade existens", säger guvernör Jerry Brown. I trots mot USA:s regerings klimatskepsis har Kalifornien – med nöd och näppe – klubbat handel med utsläppsrätter för ytterligare ett decennium.

ANNONS
|

Jämte EU:s utsläppshandel är Kaliforniens "cap and trade" ett av de dominerande sådana programmen i världen, och makthavarna har tagit till stora ord i debatten inför beslutet om satsningens framtid natten till tisdagen svensk tid.

- Klimatförändringarna är på riktigt. De är ett hot mot människans existens, sade Brown i ett passionerat tal i delstatskongressen i förra veckan, framgår av videoupptagningar på Twitter.

ANNONS

- Det handlar inte om mig, jag kommer att vara död, fortsatte den 79-årige Brown.

- Det handlar om er, och det är jäkligt verkligt.

Till 2030

Resultatet av den hårda debatten blev att åtta republikanska ledamöter, varav en delstatssenator, anslöt sig till Demokraternas majoritet. Därmed kunde en förlängning av utsläppshandeln från det tidigare slutåret 2020 till år 2030 röstas igenom. Det republikanska stödet behövdes eftersom beslutet krävde två tredjedelars majoritet.

Särskilt sedan klimatskeptikern Donald Trumps tillträde i Washington är Kalifornien en fyrbåk för miljöarbetet både i USA och i världen. Delstatens miljömyndighet Carb (California Air Resources Board) har en särställning i landet, eftersom den grundades – av dåvarande guvernören Ronald Reagan 1967 – före motsvarande federala organ. Därmed kan alla andra delstater välja om de ska följa Carbs bestämmelser eller de federala från Washington DC.

För mycket och för lite

Delstaten, som om den vore ett land skulle vara världens sjätte största ekonomi, har lovat att sänka växthusgasutsläppen med 40 procent från 1990 till 2030.

ANNONS

Men bestämmelserna får kritik, både av miljörörelsen som tycker de är för lösa, och av republikaner som tycker att de slår mot ekonomin i onödan.

- Vi skulle kunna stänga ned hela Kalifornien utan någon som helst effekt på det globala klimatet, säger delstatssenatorn Andy Vidak, som röstade nej till fortsatt "cap and trade", enligt nyhetsbyråer.

TT

ANNONS