Brittiskt ödesval för 100 000 svenskar

ANNONS
|

Cecilia Rydberg, 30, arbetar deltid på ett kafé i London. I lördags kväll var hon ute och åt med vänner i ett av stadens populäraste distrikt. Fem hundra meter därifrån genomfördes terrordådet. Det ger perspektiv på tillvaron och en av valets huvudfrågor, brexit.

– Vi skulle ta en taxi och såg en massa polisbilar som forsade förbi. En tjej kom springande emot oss och grät. Vi frågade vad som hände och hon berättade en bil körde på människor. Då tänkte jag: Nu händer det igen.

Cecilia Rydbergs föräldrar jobbar på UD och hon har alltid bott utomlands.

– Det var naturligt för mig att komma hit som student. Här har jag varit fram och tillbaka under åtta år. Här har jag mina vänner.

ANNONS

Tidigare arbetade hon på svenska ambassaden. Sedan hon återvände i september serverar hon kaffe i Paddington och översätter en tv-dokumentär om rapmusik till svenska. Det sker hemma i hennes lilla men ljusa studio för 650 pund i månaden 20 minuters gångväg härifrån.

– Jag har den minsta lönen men den dyraste lägenheten, skrattar Cecilia Rydberg som säkert skulle tjäna mera i Sverige, men föredrar att vara kvar i en världsstad där mångfalden i människor, kulturer och religioner manifesteras på varje gata.

– Jag har aldrig behövt visa mitt EU-pass, säger hon.

Lika lite som någon annan vet hon vad brexit innebär på sikt.

– Jag tänker att det kommer att ordna sig.

Hans Norén är vd för Stena i Storbritannien. Göteborgsföretaget har funnits här i över 50 år och genomlevt många brittiska regeringsbildningar, krig, konflikter och kriser. Idag ger man jobb åt långt över 5 000 land- och sjöanställda inom bland annat shipping, off shore-borrning och färjeverksamhet.

– Vi är väldigt stora på Irländska sjön och äger två hamnar, i Wales och i Skottland, säger Hans Norén på sitt kontor i London.

Brexitomröstningen för snart ett år sedan ledde till ett enda stort frågetecken om framtiden, säger han.

– Det kommer att bli komplext. Men vi håller inte inne några investeringar, vi jobbar på. Det måste vi. Jag vet att andra svenska arbetsgivare känner oro för att de är beroende av utländsk personal eller måste kunna attrahera utländska toppforskare. Affärsmässigt är vi nog bättre rustade. Efterfrågan på vår kompetens förändras inte. Så länge spelreglerna är lika för alla, konkurrensneutrala, känner jag inte oro. Men vi får leva med osäkerheten.

ANNONS

Den fria rörligheten av människor, varor, tjänster och kapital är väsentlig, men hotas av brexit. Gränshinder mellan republiken Irland och Nordirland är en av de stora frågorna. En annan är de praktiska problem som uppstår om varje lastbil på en färja över Engelska kanalen ska gå igenom en tullprocedur.

– Det blir trafikstockning från Dover till London. Vi följer vad som händer och har sagt vad vi tycker. Vi känner också att det brittiska transportministeriet är lyhört, säger Hans Norén.

Sveriges ambassadör Torbjörn Sohlström får många frågor om brexit:

– Talar man med svenska medborgare här i landet handlar det ofta om den egna situationen. Vad är förutsättningarna för att jag och min familj ska kunna leva och arbeta här i framtiden? Vad har jag för trygghet framöver? Det kan gälla uppehållstillstånd, arbetstillstånd, familjeåterförening, studiebidrag eller pensioner.

Fler än 1 000 svenska företag anställer över 100 000 människor i Storbritannien, enligt ambassadören.

– Det finns en enorm företagsexponering. Företagarna är osäkra på deras möjlighet att verka. Det kan vara om det går att anställa svenskar och andra EU-medborgare, utbyte av varor och tjänster eller skatte- och finansregler. Brexit är otroligt komplicerat och mångsfacetterat.

Avgörande blir vilket parti som vinner valet i morgon, vilken styrka det får i parlamentet och vilken attityd den nya regeringen har i förhandlingarna med EU. Dessa inleds preliminärt den 19 juni och väntas pågå i minst två år.

ANNONS

– Vår förhoppning är att det ska bli ett rimligt utträdesavtal och ett nära partnerskap, inklusive ett omfattande frihandelsavtal. Att skadorna ska bli så små som möjligt. Men det blir ingen lätt process. Jag tror att det blir svårare än vad många har tänkt sig, säger Torbjörn Sohlström.

Han har redan sett en ökning av folk som ansöker om svenska medborgarskap för att ha en fortsatt koppling till Sverige.

– Jag vet att företag har upplevt att det har blivit lite svårare att få svenskar att flytta hit på grund av den osäkerhet som råder. Fortfarande är det ett inflöde av svenska företag till Storbritannien, men en del har frusit investeringsplaner. Ett stort antal företag har ganska avancerade planer för olika typer av scenarier. I den finansiella sektorn, där alla de stora svenska bankerna finns, har man redan börjat samtal med de brittiska myndigheterna om vad ska gälla i framtiden.

Det är en ödestid för Storbritannien, enligt Torbjörn Sohlström:

– Vem ska styra landet, hur ska det vara organiserat? Spänningar finns i Skottland och Nordirland. Hur ska den makt som man vill flytta hem från Bryssel fördelas? Vilken relation ska man ha till omvärlden, till EU? Det är väldigt många frågor samtidigt och de bidrar till en osäkerhet.

ANNONS

Sverige har under lång tid haft en väldigt nära relation till Storbritannien inom EU. Det är en av våra viktigaste handelspartner och London är Sveriges största stad utanför Sverige.

– Uppemot en miljon svenskar besöker landet och nästan alla svenskar har en relation till det – forskning, utveckling, kultur, fotboll. Det står oss väldigt nära. Tyvärr inverkar EU-utträdet negativt på många av relationerna.

Det finns också fall av främlingsfientlighet mot svenskar.

– Inte för att de är svenskar utan för att de är utlänningar. Det är hemskt tråkigt. Och vi är inte ensamma. I princip alla andra EU-ambassader vittnar om samma sak. Jag tror att det kan kopplas till debatten om brexit och vad som har hänt därefter. Vi har reagerat och tagit upp det med brittiska myndigheter. Vi uppmanar också alla som drabbats att höra av sig till oss och till polisen.

Men på det hela taget är Storbritannien ett mycket öppet och välkomnande land, enligt Torbjörn Sohlström:

– Majoriteten av svenskarna är lyckliga och vill fortsätta bo här. För oss är det en prioriterad verksamhet att ge allt möjligt stöd till svenskar och svenska företag som finns här. Alla ska kunna vända sig hit för att få bästa möjliga vägledning.

ANNONS
ANNONS