En kampanjarbetare för lämna EU-kampanjen Vote Leave i London inför folkomröstningen 2016. Arkivbild.
En kampanjarbetare för lämna EU-kampanjen Vote Leave i London inför folkomröstningen 2016. Arkivbild.

Brexitivrare bötfälls för kampanjfinansiering

Storbritanniens valkommission har beslutat att bötfälla den officiella kampanjen för att lämna EU, Vote Leave. Anledningen är att gruppen brutit mot reglerna för kampanjfinansiering i samband med folkomröstningen 2016 om landets EU-medlemskap.

ANNONS
|

Enligt valkommissionen samarbetade Vote Leave med en annan kampanjgrupp, BeLeave. Denna spenderade 675000 pund, motsvarande närmare åtta miljoner kronor, på tjänster från företaget Aggregate IQ som använder sociala medier för att nå ut till väljare.

- Vi har hittat tydliga bevis på att de båda grupperna arbetat utifrån en gemensam plan, utan att tillkännage sitt samarbete och inte följde de lagstadgade utgiftsgränserna, säger Bob Posner, valkommissionens chef för politisk kampanjfinansiering.

ANNONS

Bötesbeloppet för Vote Leave sätts till 61000 pund, dryg 700000 kronor.

Dessutom pekar valkommissionen ut de ansvariga personerna för Vote Leave och BeLeave, David Halsall och Darren Grimes, som skyldiga till att ha gett falska uppgifter om kampanjfinansiering och hänvisar ärendet till polisen.

- Allt detta tyder på att den så kallade opartiska kommissionen drivs av en politisk agenda snarare än att ta fram fakta, säger en talesperson för Vote Leave.

TT-Reuters

ANNONS