Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180815-afghanoro-736041_se.hp_1.jpg
Afghanska sjukvårdare för i väg ett av dödsoffren i onsdagens attentat.

Bombdåd mot skola chockar afghaner i Sverige

Minst 48 människor dödades i ett sprängdåd som var riktat mot det privata utbildningscentret Mawoud i ett shiitiskt område i Afghanistans huvudstad Kabul. Dådet chockar unga svenskafghaner.

Ytterligare minst 67 personer skadades i dådet, enligt hälsodepartementet i Afghanistan.

- Vi kan bekräfta att attacken utfördes av en självmordsbombare. Bombaren sprängde sig själv inuti utbildningscentret, säger Hashmat Stanikzai, polisens talesperson, till nyhetsbyrån AFP.

Tonåringar offer

Många av offren var i övre tonåren, enligt en journalist som arbetar för det afghanska mediebolaget Tolo News. Bilder från platsen visar svårt skadade människor och döda som förs i väg i ambulanser.

Både män och kvinnor studerar vid Mawoud, som utbildar afghaner som vill ha behörighet för att kunna studera vid universitetet, skriver Tolo News. Bilder tagna inuti utbildningscentret visar stor förödelse i en studiesal där större delen av taket förstörts av tryckvågen.

Ingen grupp har ännu tagit på sig sprängattentatet, som genomfördes i Dasht-e-Barchi i västra Kabul. Terrorrörelsen IS har dock tagit på sig tidigare attacker mot shiamuslimer i området, rapporterar Reuters.

"Chockade och ledsna"

Enligt Omid Mahmoudi i Malmö, som har rötter i Afghanistan, är Dasht-e-Barchi ett utsatt och fattigt område i Kabul där det bor flest hazarer. Han är chockad efter att ha hört om attacken.

- Min familj bor fortfarande där. Jag ringde direkt till dem, alla var chockade och ledsna. Läget är väldigt dåligt, de säger att i dag har vi klarat oss men vi vet inte hur det går sedan. Man vet inte vad som kommer att hända hemma eller på stan; om det kommer robotar, raketer eller självmordsbombare, säger Mahmoudi, som grundade Ensamkommandes Förbund och är verksamhetschef på Mötesplats Otto, till TT.

Många av de ensamkommande barn som kommit till Sverige från Afghanistan är hazarer, och Omid Mahmoudis kamrater har berörts starkt av attacken.

- I dag är väldigt många deprimerade. Först trodde vi det var en liten explosion, men vi såg bilder och hörde från våra familjer att det var i en skola.

Det är inte klarlagt vem eller vilka som ligger bakom dådet, men flera grupper betraktar shiamuslimer som fiender.

- Men det här är ett område med nästan 100 procent shia och hazarer, och talibanerna tycker inte att de ska överleva. De har förtryckts länge och problemet är att vi inte vet vilka som är våra fiender – talibanerna eller presidenten som säger att talibanerna är våra bröder, säger Omid Mahmoudi.

Talibanerna har förnekat att rörelsen ligger bakom onsdagens attack, skriver Tolo News.

Fakta: Dödliga terrordåd i Afghanistan

TT

Terrorgruppen IS har utfört flera dåd i staden Jalalabad och i huvudstaden Kabul de senaste månaderna, mot allt från regeringskontor till en utbildningsanläggning för barnmorskor. I juli sprängde sig en självmordsbombare i närheten av den internationella flygplatsen i Kabul och dödade 23 människor, inklusive en chaufför som arbetade för nyhetsbyrån AFP.

Den 3 augusti dödades minst 35 människor och omkring 80 skadades när två självmordsbombare utlöste sprängladdningar i en moské i staden Gardez. IS har tagit på sig det dådet.

Attackerna har ökat samtidigt som amerikanska och afghanska styrkor har trappat upp striderna mot IS.

Samtidigt har talibanerna trappat upp striderna mot regeringen och utfört en rad framgångsrika offensiver den senaste tiden.

Olika typer av attacker och självmordsdåd var de främsta orsakerna till civila dödsfall i kriget i Afghanistan under första halvåret 2018, enligt en FN-rapport. Totalt dödades 1 692 civila, den högsta siffran för perioden sedan 2009.

Källa: AFP

MEST LÄST