Arthur Larok, landschef för biståndsorganisationen Action Aid Uganda.
Arthur Larok, landschef för biståndsorganisationen Action Aid Uganda.

Biståndsorganisationer trakasseras i Uganda

Myndigheterna i Uganda har sedan en tid hotat och trakasserat flera biståndsorganisationer. Action Aid, som arbetar mot våld mot kvinnor och för demokratisering i landet har bland annat fått sina bankkonton frysta.

ANNONS
|

- Det här har accelererat det senaste året. Det har blivit tuffare. Utrymmet för människorättsorganisationer och civilsamhället att agera har minskat, säger Ingela Holmertz generalsekreterare för Action Aid Sverige.

I Uganda har organisationen trakasserats av polisen vid två tillfällen under loppet av en månad. I slutet av september besökte ett 20-tal poliser Action Aids kontor i huvudstaden Kampala. De raderade dokument, beslagtog mobiltelefoner och bärbara datorer.

ANNONS

Ger inte upp

"De ugandiska myndigheterna tycks vara villiga att offra sina medborgares behov och rättigheter för att behålla sitt grepp om makten. Vi kommer inte att låta detta stå i vägen för vår fortsatta kamp att stötta människor som lever i fattigdom och utsätts för marginalisering", skriver Arthur Larok, chef för Action Aid Uganda i ett pressmeddelande.

I förra veckan stängde ugandiska myndigheter ned Action Aids bankkonton i Uganda, något som också drabbade flera andra biståndsorganisationer i landet.

"Utsätts för hot"

Ingela Holmertz tror att trakasserierna delvis kan ha att göra med att organisationen motsätter sig en lagändring som skulle möjliggöra att president Yoweri Museveni, som suttit vid makten sedan 1986, kan ställa upp för ytterligare en mandatperiod.

- Hela civilsamhället i Uganda försöker organisera sig i den här kampen och de utsätts för hot på alla sätt. Det handlar om att försvara det demokratiska utrymmet, för utvecklingen har gått åt fel håll i Uganda, säger Holmertz.

TT: Vad får tillslagen för konsekvenser för dem ni hjälper?

- Vi arbetar mycket för kvinnors rättigheter och med fattigdomsbekämpning. Så i förlängningen drabbar det personer som är i behov av stöd, både akut stöd och det långsiktiga arbetet med att minska våldet mot kvinnor.

ANNONS
TT

Fakta: Den omstridda författningsändringen

Missnöjet i Uganda har växt sedan regeringen och det styrande partiet, Nationella motståndsrörelsen, gått ut med att de vill ändra konstitutionen och ta bort åldergränsen för presidentkandidater.

Ugandas 72-årige president Yoweri Museveni, som har suttit vid makten sedan 1986, är för närvarande inte valbar för ytterligare fyra år.

Oppositionen – Forum för demokratisk förändring – har burit röda band eller röda mössor i protest mot lagförslaget. Men oppositionella utsätts för repressalier. Bland annat har polisen fängslat oppositionella under förevändning att de ska hållit "olagliga möten".

Lagändringen har också lett till våldsamheter i Ugandas parlament där slagsmål brutit ut mellan motståndare till lagen och det styrande partiet.

ANNONS