Att upphäva Saudiarabiens förbud mot allmänna biografer är ett sätt för kronprins Mohammad bin Salman att stärka sin ställning bland unga, anser journalisten och Mellanösternbedömaren Hana al-Khamri. Arkivbild.
Att upphäva Saudiarabiens förbud mot allmänna biografer är ett sätt för kronprins Mohammad bin Salman att stärka sin ställning bland unga, anser journalisten och Mellanösternbedömaren Hana al-Khamri. Arkivbild.

Bioförbud upphävs – men kontrollen består

Nästa år blir det tillåtet för saudier att gå på allmänna biografer – för första gången på mer än 35 år. Beslutet hyllas av saudiska filmskapare. Men kritiker ser det som ett sätt för landets hårdföre kronprins att stärka greppet över landet.

ANNONS
|

- Det handlar inte om reformer, utan om ren politik, säger Hana Al-Khamri, som växte upp i Saudiarabien, där hon även jobbade som journalist, men som numera är bosatt i Stockholm.

Nyheten presenterades av kultur- och informationsminister Awwad bin Saleh Alawwad, som kallade det för en historisk brytpunkt, och fick applåder från saudiska filmskapare. "En vacker dag", skrev bland annat landets första kvinnliga regissör, Haifaa Al-Mansour, på Twitter.

ANNONS

- Hans (kulturministerns) departement kommer att granska alla filmer och kontrollera att de överensstämmer med sharia. Det här kommer inte att gynna yttrandefriheten, utan endast ge regeringen kontroll över kulturen, säger Hana Al-Khamri.

"Minimal påverkan"

Under sin uppväxt såg hon samma filmer som svenska ungdomar gör – men på piratkopierade dvd-skivor eller på satellit-tv-kanaler. Sedan dess har de flesta även fått tillgång till internet och Youtube. Effekten av beslutet kan därför i praktiken bli ganska begränsad, anser hon.

- Det kommer att ha minimal påverkan. Det är givetvis bra att människor får tillgång till en kanal för underhållning. Men tyvärr kommer den att vara statskontrollerad, och bara sprida statens perspektiv.

Hon ser även beslutet som ett sätt för landets kronprins, Mohammad bin Salman, att befästa sin ställning. Inte minst bland unga, som utgör en stor del av befolkningen.

ANNONS

- Stödet för kronprins Mohammad bin Salman inom kungahuset har börjat minska efter att han fängslade sina egna kusiner och stärkt sitt grepp om makten. Han behöver ungdomarnas stöd, för det finns människor som vill avsätta honom.

Förknippas med sex

Kungadömet förbjöd offentliga filmvisningar och andra typer av offentliga nöjen för att blidka religiösa ledare efter en belägring av den muslimska heliga staden Mecka 1979. De ortodoxa predikanterna beskyllde de styrande för att ha tillåtit ett västerländskt leverne under 1970-talets oljeboom.

- Biografer förknippas med sexualitet – det är mörkt och där kan kvinnor och män mötas och göra omoraliska saker – därför kommer de med största sannolikhet ha en sektion för familjer – inklusive kvinnor och barn – och en för män. Givetvis vore det bra om biograferna inte blir könssegregerade, för att bryta mot sociala normer, men tyvärr är jag nästan helt säker på att de kommer att vara det, säger Hana Al-Khamri.

ANNONS
TT

Fakta: Griper kritiker och konkurrenter

Inga politiska friheter råder i Saudiarabien, där partier är förbjudna och all makt utgår från kungafamiljen Al Saud. Kung Salman har officiellt inte lämnat tronen, men hans älsklingsson – kronprins Mohammed bin Salman – har i praktiken redan tagit över.

När den tidigare kronprinsen Mohammed bin Nayef avsattes i somras rörde det upp starka känslor, även i kungahuset. För att konsolidera sin nyvunna makt har Mohammed bin Salman tagit till en för Saudiarabien välkänd metod och gripit kritiker och konkurrenter.

Saudiarabien slits mellan det inflytelseriska religiösa etablissemangets dogmatiska syn på islam och behovet av att öppna upp kungariket för reformer som ska göra den krisande ekonomin mindre beroende av olja. Kronprinsen har duckat för den konservativa kritiken, lanserat det ambitiösa reformprogrammet Vision 2030 och aviserat en mer moderat tolkning av islam för att göra landet mer tillgängligt för omvärlden.

ANNONS