Syrier vittnar mot att kemiska vapen har använts i landet. Ryssland anklagar syriska rebeller för att iscensätta attackerna som utreds av Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW). Arkivbild.
Syrier vittnar mot att kemiska vapen har använts i landet. Ryssland anklagar syriska rebeller för att iscensätta attackerna som utreds av Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW). Arkivbild.

Beslut om kemvapen väntas på onsdagen

Storbritannien, USA och flera andra västländer vill ge Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) makt att peka ut skyldiga bakom kemvapenattacker i bland annat Syrien. Men Ryssland är emot förslaget.

ANNONS
|

På tisdagen inleddes ett extrainsatt möte i nederländska Haag med representanter för cirka 140 OPCW-länder. Efter flera bekräftade och misstänkta kemvapenattacker i konflikterna i Syrien och Irak finns en rädsla för att användningen av kemiska vapen ska öka, om det inte skapas ett bättre sätt att straffa dem som ligger bakom.

Storbritannien är drivande i frågan och pekar även på nervgiftattacken mot den före detta ryske spionen Sergej Skripal i Salisbury tidigare i år. Landets utrikesminister Boris Johnson vill därför ge OPCW rätt att peka ut dem som misstänks ligga bakom en attack. I dag utreder organisationen endast huruvida en kemvapenattack skett och vilken substans som i så fall använts.

ANNONS

Röstning i morgon

Medlemsländerna kommer att rösta om saken på onsdagen. Minst tvåtredjedels majoritet krävs för att förslaget ska gå igenom.

- OPCW:s mandat måste anpassas till utmaningarna som finns, säger en fransk diplomat som deltar på mötet.

Ryssland har dock redan avfärdat förslaget och anklagar den syriska hjälporganisationen Vita hjälmarna för att ha iscensatt gasattacken i Douma i april. Enligt ett uttalande från Rysslands ambassad kan ändringar i OPCW:s mandat endast uppnås genom tillägg i konventionen om förbud mot kärnvapen.

Oberoende experter

Ryssland, som anklagar Storbritannien för att underblåsa en anti-rysk och anti-syrisk hysteri, har motsatt sig en gemensam OPCW-/FN-utredning av vem som låg bakom attacken i Douma.

OPCW:s avgående chef Ahmet Uzumcu har varnat för att en "straffrihetens kultur" håller på att utvecklas kring användningen av kemiska vapen.

Organisationen består av oberoende experter som sedan 1997 ser till att konventionen om förbud mot kärnvapen efterlevs. Konventionen som skrivits på av 193 länder förbjuder användning, tillverkning och lagring av kemiska vapen.

TT-AFP-Reuters

ANNONS