Manfred Weber från Tyskland blir toppkandidat i EU-valet för kristdemokratiskt konservativa EPP, där bland andra svenska M och KD ingår.
Manfred Weber från Tyskland blir toppkandidat i EU-valet för kristdemokratiskt konservativa EPP, där bland andra svenska M och KD ingår.

Bayerske Weber – näste bas i Bryssel?

Europas kristdemokrater och konservativa sätter tyske Manfred Weber som toppkandidat inför nästa års EU-val. Kanske blir 46-åringen från Bayern nu nästa ordförande i EU-kommissionen.

ANNONS
|

Kampen om att bli den samlade Europahögerns toppkandidat i EU-valet i vår blev en utklassningsseger för EU-parlamentsledamoten Manfred Weber mot Finlands förre statsminister Alexander Stubb.

Med 79,2 procent av rösterna utsågs Weber till "spitzenkandidat" – det tyska ord som blivit den vedertagna beteckningen för en partigrupps främsta affischnamn i kommande EU-val.

Weber anses som en traditionell konservativ, betonade sin katolska tro när han talade till delegaterna i EPP-kongressen i Helsingfors och att han har spelat gitarr i rockbandet Peanuts hemma i södra Bayern.

"Tack för stödet. Låt oss nu tillsammans starta ett nytt kapitel för EU", twittrade han efter valsegern.

ANNONS

På sin presskonferens lovade han att stå upp för sina ideal och inte knyta några allianser med populister och nationalister.

- Där drar jag en tydlig röd linje, sade Weber enligt nyhetssajten Politico Europe.

Tufft tal av Tusk

Hjälp i linjedragandet får han dessutom av EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk som i sitt tal till högerkongressen gav skarpa besked om vad han tycker är rätt och riktigt.

- Om ni är emot rättsstatens regler och ett oberoende rättsväsende så är ni inte kristdemokrater. Om ni tolererar främlingsfientlighet, homofobi, nationalism och antisemitism så är ni inte kristdemokrater. Om ni vill ersätta den västliga modellen av liberal demokrati med en östlig auktoritär demokrati så är ni inte kristdemokrater, talade Tusk.

Salvan var tydlig riktad åt framför allt Ungerns premiärminister Viktor Orbán, som ändå tills vidare fortsatt sitter kvar i partigruppen.

Favorit till jobbet

Som toppkandidat för högerpartierna i EPP blir Weber nu automatiskt huvudfavorit till att nästa sommar utses till nästa ordförande i EU-kommissionen.

ANNONS

Åtminstone anser EU-parlamentet – som måste godkänna valet – att ordföranden ska hämtas bland toppkandidaterna. Och eftersom EPP återigen väntas få flest mandat i EU-parlamentet ligger deras kandidat extra bra till.

Helt givet är det ändå inte. Formellt är det trots allt EU:s stats- och regeringschefer som ska föreslå vem som blir ordförande. Och de har så gott som alltid föredragit att jobbet ges till någon med tunga regeringsmeriter, helst som tidigare premiärminister i något medlemsland.

Stöds av Merkel

Och det har inte Weber.

Även om 46-åringen de senaste åren varit mäktig gruppledare för EPP i EU-parlamentet har han inte suttit i någon regering, varken nationellt eller ens delstatsmässigt i Bayern.

Stöd från sin förbundskansler Angela Merkel har han ändå – och det väger tungt.

- Tack Alexander (Stubb) för din kampanj – men du vet att mitt hjärta ligger hos Manfred, sade Merkel i sitt tal i Helsingfors.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Manfred Weber

Manfred Weber (född i Landshut 14 juli 1972) är sedan 2014 gruppledare i EU-parlamentets största partigrupp, kristdemokratiskt konservativa EPP, där bland andra svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår.

Weber är utbildad ingenjör och tillhör bayerska kristdemokraterna CSU, systerparti till förbundskansler Angela Merkels CDU.

Han blev ledamot i EU-parlamentet redan 2004, då han samtidigt var regional ordförande för CSU:s och CDU:s gemensamma ungdomsförbund, Junge Union. Sedan 2015 är han även en av CSU:s fem biträdande partiledare.

Fakta: De kan ta över i EU

EU-kommissionens ordförande (för närvarande Jean-Claude Juncker) – föreslås av stats- och regeringscheferna med kvalificerad majoritet, "med hänsyn" till resultatet i senaste EU-val. Väljs sedan formellt av EU-parlamentet. Om stats- och regeringschefernas kandidat inte får majoritet i parlamentet måste ett nytt förslag läggas fram. Enligt EU-parlamentets syn på saken måste ordföranden vara en av de personer som förs fram som partigruppernas toppkandidater inför EU-valet.

Hittills klara toppkandidater är tyske Manfred Weber för kristdemokratiskt konservativa EPP samt Nederländernas förre utrikesminister Frans Timmermans för socialdemokratiska S&D. Liberala Alde, där bland andra Centern och Liberalerna ingår, har ännu inte tagit ställning till sin toppkandidat, även om den danska EU-kommissionären Margrethe Vestager har ett starkt stöd.

Andra namn som nämnts som tänkbara kompromisskandidater om inte stats- och regeringscheferna vill välja någon toppkandidat är exempelvis EU:s franske brexitförhandlare Michel Barnier och Litauens snart avgående president Dalia Grybauskaite.

Fakta: EU-kommissionens ordförande sedan 1977

Följande personer – alla män med ministererfarenhet – har varit ordförande i EU-kommissionen under de senaste 40 åren:

1977–81: Roy Jenkins, Storbritannien (tidigare flyg-, finans- och inrikesminister)

1981–85: Gaston Thorn, Luxemburg (premiärminister 1974–79)

1985–95: Jacques Delors, Frankrike (tidigare finansminister)

1995–99: Jacques Santer, Luxemburg (premiärminister 1984–95)

1999–2004: Romano Prodi, Italien (premiärminister 1996–98 och 2006–08)

2004–14: José Manuel Barroso, Portugal (premiärminister 2002–04)

2014–: Jean-Claude Juncker, Luxemburg (premiärminister 1995–2013)

Fotnot: Sedan Santer tvingats avgå i en förtroendeomröstning leddes kommissionen under sommaren 1999 av den spanske kommissionären Manuel Marín.

ANNONS