Kim Yo-Jong under ankomsten till Incheon-flygplatsen utanför Seoul i Sydkorea på fredagen. Hon är den första medlemmen i sin familj att besöka Sydkorea sedan Koreakriget 1950-1953.
Kim Yo-Jong under ankomsten till Incheon-flygplatsen utanför Seoul i Sydkorea på fredagen. Hon är den första medlemmen i sin familj att besöka Sydkorea sedan Koreakriget 1950-1953.

Alla blickar på diktatorns mäktiga syster

När Nordkorea gör ett unikt besök inför OS i grannlandet är det diktatorn Kim Jong-Uns syster Kim Yo-Jong som fått förtroende att leda charmoffensiven. Nyligen befordrad till medlem i politbyrån har hon fått en allt viktigare roll inom regimen.

ANNONS
|

Kim Yo-Jong såg avslappnad ut när hon togs emot av Sydkoreas enhetsminister Cho Myoung-Gyon på flygplatsen utanför Seoul, rapporterar AFP. Med ett lätt leende samtalade hon en stund med ministern och hans följe innan hon, omgiven av fyra livvakter, gav sig av med tåget till OS-staden Pyeongchang.

Med på resan är även Nordkoreas ceremonielle statschef Kim Yong-Nam. De båda är de högst uppsatta regimföreträdare att sätta sina fötter i grannlandet sedan kriget på 1950-talet. Sydkoreanerna – liksom omvärlden – kommer att följa och tolka varje steg de tar under besöket. Det har spekulerats om att systern kan bära med sig ett personligt meddelande från sin bror till Sydkoreas president Moon Jae-In, som har öppnat för ett möte med grannlandets ledare.

ANNONS

Propaganda-chef

Som Kim Jong-Uns enda syster är Kim Yo-Jong en nyckelspelare i diktaturen.

Under de senaste åren har hon allt oftare setts i officiella sammanhang tillsammans med sin bror, och i oktober i fjol befordrades hon till medlem i den hemlighetsfulla politbyrån, landets högsta beslutande organ. Det har gjort henne till en av diktaturens mest inflytelserika kvinnor.

Men redan 2014 utsågs hon till biträdande chef för regimens propaganda- och kommunikationsavdelning och har därmed spelat en stor roll i att mejsla fram personkulten kring sin bror. Det ryktas vara systern som ligger bakom bilden av en skrattande ledare, som framkallats genom besök på nöjesparker, skolor och i vanliga bostadsområden, liksom genom den osannlika vänskapen med den amerikanske basketstjärnan Dennis Rodman, skriver The Guardian.

Datavetare

Liksom gällande andra i det nordkoreanska ledarskapet råder det brist på fullt bekräftade uppgifter om Kim Yo-Jong. Men hon antas vara omkring 30 år. Grundskolan ska hon, liksom brodern, ha gått i den schweiziska staden Bern, boende i ett slags residens omgivet av säkerhetspersonal. Därefter återvände hon till hemlandet för att studera datavetenskap vid ett universitet i Pyongyang.

Det är oklart vad hon hade för sig efter sin examen och fram till slutet av 00-talet då hon var inblandad i att förbereda sin brors tillträde som Nordkoreas högste ledare, efter deras far som dog 2011.

ANNONS

Kim Yo-Jong har inte undkommit de amerikanska myndigheternas intresse. USA har satt henne tillsammans med andra nordkoreanska företrädare på en lista över personer som gjort sig skyldiga till allvarliga människorättsövergrepp, skriver The Guardian.

TT

ANNONS