En kvinna och hennes barn tar skydd medan en soldat försöker hjälpa dem under attentatet i Ahvaz, Iran.
En kvinna och hennes barn tar skydd medan en soldat försöker hjälpa dem under attentatet i Ahvaz, Iran.

Ahvaz: Attentatsmännen sköt urskiljningslöst

Angriparna sköt urskillningslöst mot folkmassan som samlats för att titta på militärparaden i Ahvaz. Det berättar ett ögonvittne dagen efter attentatet i sydvästra Iran. Nu beskriver även Irans antagonister, USA och Förenade arabemiraten, händelsen som ett terrordåd.

ANNONS
|

Minst 29 människor, både militärer och civila, dödades i dådet. Ytterligare 50–60 personer skadades när fyra angripare öppnade eld mot publik och officiella gäster vid paraden. Tre av angriparna sköts på platsen och den fjärde avled senare, enligt militären.

En lokal journalist berättar att skottlossningen pågick i 10–15 minuter, och att minst en av angriparna bar revolutionsgardets uniform.

- Terroristerna hade inget speciellt mål och verkade inte bry sig eftersom de sköt alla de kunde med automateld, säger Behrad Ghasemi till nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

"Dödlig hämnd"

Dagen efter dådet fortsätter Iran att lägga skulden på USA och länder i Mellanöstern som är Teherans ärkefiender. Dessa förser arabiska separatistgrupper i Iran med finansiella och militära resurser för att skapa oro i landet, hävdar Irans president Hassan Rohani.

Förenade arabemiraten (UAE), allierade med Saudiarabien och som indirekt pekas ut av Iran för att stöda attentatsmännen, förnekar all inblandning.

"UAE:s historiska hållning mot terrorism och våld är känd och Teherans anklagelser är grundlösa", skriver Förenade arabemiratens utrikesminister Anwar Gargash på Twitter.

Den arabiska separatiströrelsen Ahvazis demokratiska folkfront (ADPF), terrorstämplad i Iran, har pekats ut av regimen. Dess paraplyorganisation Ahvaz nationella motstånd meddelade tidigt att gruppen låg bakom attentatet.

"Helt klart"

- Det står helt klart för oss vilka som har gjort detta, vilken grupp det är och vilka de är allierade med, säger Rohani, enligt nyhetsbyrån AFP.

Att Ahvaz nationella motstånd så snabbt gick ut med informationen uppges ha berott på att terrorrörelsen IS – utan att presentera bevis – först hävdade att den låg bakom blodbadet.

Elitstyrkan revolutionsgardet går ut hårt mot attentatsmännen.

ANNONS

"De kommer inom kort möta en dödlig hämnd som inte går att glömma", skriver gardet i ett uttalande i statliga medier enligt Reuters.

USA tillbakavisar

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley avfärdar Irans påståenden om att USA ligger bakom attentatet och fördömer samtidigt händelsen.

- Förenta staterna fördömer varje terrorattack var än de sker, punkt. Vi har alltid haft den inställningen, säger hon till CNN.

Iranska UD har kallat upp Danmarks, Nederländernas och Storbritanniens ambassadörer på grund av attentatet. Anledningen är att det bor oppositionella iranier i dessa länder, grupper som Iran anser borde terrorstämplas av EU, uppgav det iranska utrikesdepartementet i lördags.

Det var en person med adress i Danmark som uttalade att Ahvaz nationella motstånd tar på sig terrordådet, skriver Ritzau.

TT

Fakta: Tidigare attentat i Iran

Jämfört med sina grannländer har Iran varit relativt förskonat vad gäller attentat. Men det finns flera motståndsrörelser och terrorgrupper i landet som drivs av etniska, politiska och religiösa mål.

Den 18 oktober 2009: Den sunniextrema rörelsen Jundallah (Guds soldater) dödar 42 människor, varav flera elitsoldater i revolutionsgardet, i staden Pishin nära gränsen till Pakistan. Självmordsattacken genomförs mot ett möte mellan militära befälhavare och klanledare i området som syftar till att få sunnimuslimer och shiamuslimer att samarbeta.

Den 22 september 2010: Ett bombdåd i samband med en militärparad i Mahabad, en stad med stor kurdisk befolkning, i provinsen västra Azerbajdzjan, kräver tolv dödsoffer. Över 80 människor skadas. De flesta av offren är civila. Ingen grupp tar på sig dådet.

Den 15 december 2010: Jundallah tar på sig ett självmordsdåd mot shiiter i samband med högtiden ashura i Chabahar i sydöstra Iran. 34 dödas och över 80 skadas.

Den 15 juli 2010: Två självmordsbomningar i fullsatta shiitiska moskéer i staden Zahedan, i provinsen Sistan-Baluchistan, kräver minst 28 liv. Över 250 människor skadas. Jundallah tar på sig dådet.

Den 7 juni 2017: Beväpnade män och självmordsbombare angriper parlamentet i huvudstaden Teheran och den helgedom där den islamiska revolutionens ledare ayatolla Khomeiny ligger begravd. 17 människor dödas och tiotals skadas i dåden. Terrorrörelsen IS påstår sig ligga bakom attentatet, som motiveras med Irans stöd i Irak och Syrien i kriget mot den sunniextrema gruppen.

Den 20 juli 2018: Minst tio personer ur revolutionsgardet dödas i en attack i byn Dari i distriktet Marivan i Irans nordvästra kurdiska region. Ingen grupp tar på sig dådet.

Den 22 september 2018: Flera beväpnade angripare går till attack mot publik och elitsoldater som bevittnar en militärparad i staden Ahvaz. Minst 29 människor dödas och tiotals människor skadas. Både den sunniextrema terrorrörelsen IS och den arabiska separatiströrelsen Ahvaz nationella motstånd påstår sig ligga bakom dådet.

Källa: AFP

ANNONS