Afghanska barn går på en lerig gata i Kabul. Det finns hopp om fredsförhandlingar efter att afghanske presidenten öppnat för eftergifter till talibanerna. Arkivbild.
Afghanska barn går på en lerig gata i Kabul. Det finns hopp om fredsförhandlingar efter att afghanske presidenten öppnat för eftergifter till talibanerna. Arkivbild.

Afghansk president öppnar för talibaner

Afghanistans president Ashraf Ghani är villig att erkänna talibanerna som en legitim politisk grupp och se över konstitutionen.

ANNONS
|

Ashraf Ghani föreslår en vapenvila och att fångar släpps, och säger sig vara beredd att se över konstitutionen som en del av en överenskommelse med talibanerna.

För att upprorsmännen ska erkännas kräver Ghani i sin tur att talibanerna erkänner Afghanistans regering.

- Det är ett stort steg att man är beredd att erkänna talibanerna som en politisk aktör, från att ha klassat dem som terrorister, säger Heléne Lackenbauer, som är forskningsledare på Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI).

ANNONS

Hon ser målsättningen som positiv, men sträcker upp ett varningens finger kring planerna på att se över konstitutionen.

- Det är problematiskt för befolkningen. För det kan innebära eftergifter som innebär att exempelvis kvinnor får mindre rättigheter, säger hon.

IS påverkar

Det finns flera bidragande orsaker till att öppningen kommer nu. Talibanerna har riktat flera attacker mot civila i Kabul, som pressar regeringen att agera. Samtidigt är talibanerna under press från regeringsstyrkor och en ökad truppnärvaro och flygattacker från USA.

En tredje faktor är att IS etablerat sig i Afghanistan.

- Det började i princip med talibanska hardcoregrupper som bröt sig ut från de mer moderata talibanerna, som de ansåg var beredd att göra eftergifter till Kabuls regering. Vissa av dem deklarerade att de var IS-anhängare.

IS närvaro innebär en risk för ökad splittring mellan sunni- och shiamuslimer i landet, något som inte varit särskilt framträdande tidigare i Afghanistan.

ANNONS

- Jag tror att man känner att det är dags att pröva något nytt för att den konflikten inte ska eskalera, säger Lackenbauer.

Fångar kan släppas

Ghanis plan är förenklat en vapenvila, att talibanerna erkänns som ett politiskt parti och att en förtroendeprocess därefter inleds, som i förlängningen innebär att talibanerna kan ställa upp i val i landet. Det innebär också att politiska fångar släpps, och att andra stryks från internationella terrorlistor. Tidigare stridande ska ges arbete och integreras.

- Talibanerna har ju slagits under många, många år, deras resurser påstås vara begränsade rent militärt, och de är också krigströtta. De ser ju också en möjlighet att bli en makthavare i Afghanistan, säger Lackenbauer.

Ghanis utspel kommer dagen efter att talibanerna sagt sig vara beredda att förhandla direkt med USA, i ett uttalande där samtal med den afghanska regeringen inte nämndes.

ANNONS
TT-Reuters

Fakta: Kriget i Afghanistan

Efter terrorattacken mot USA den 11 september 2001 började en USA-ledd koalition bomba landet för att slå ut terrorgruppen al-Qaida. I slutet av året samlades delegater för en fredskonferens i tyska Bonn, där de besegrade talibanerna inte närvarade.

Men talibanerna var inte uträknade och de trappade upp sin väpnade kamp mot de internationella trupperna i landet. Som mest var det 130000 soldater från 49 länder på plats i den så kallade ISAF-styrkan.

I slutet av 2014 hade ISAF lämnat Afghanistan, och ersattes av en amerikanskdominerad, betydligt mindre, styrka. Talibanerna har sedan dess fortsatt att flytta fram sina positioner.

Åren av krig har gjort att närmare 2,5 miljoner afghaner är på flykt.

ANNONS