Shinzo Abe.
Shinzo Abe.

Abe riktar in sig på Nordkorea

Premiärminister Shinzo Abe i Japan siktar efter storsegern i nyvalet in sig på Nordkorea. Samtidigt frågar sig många om Abe verkligen är så populär som röstsiffrorna visar.

ANNONS
|

Shinzo Abe ser ut att få en så kallad supermajoritet, enligt tv-bolaget NHK:s senaste prognos. Hans koalition väntas få 312 mandat, två tredjedelar av platserna i parlamentets underhus. Det innebär att Abe kan driva igenom viktiga lagändringar.

Premiärministern vill stryka pacifistiska formuleringar i konstitutionen som är kvar sedan andra världskriget och skaffa sig en rejäl militärmakt. En viktig anledning är hotet från Nordkorea. Diktaturen har hotat att "sänka" Japan i havet och har avfyrat två robotar över Japans norra delar.

Inte lika starkt

Abe, 63, går nu mot att bli den premiärminister som haft makten längst tid i Japan. Men det som av vissa av landets medier kallas en jordskredsseger förklaras av andra enbart med att oppositionen är svag.

ANNONS

"Väljarna trodde inte att oppositionspartierna skulle kunna leda en regering, så de valde premiärminister Abe, även om de ställer sig frågande till den regerande koalitionen", skriver tidningen The Nikkei Daily.

Tidningen Asahi skriver att "varumärket Abe inte är lika starkt som förut" och att det finns tecken på att väljarna "söker efter förändring i en situation där Abe är det enda rimliga valet".

Börsen stiger

I en opinionsundersökning från nyhetsbyrån Kyodo svarade 51 procent av väljarna att de inte har förtroende för Abe, medan 44 procent sade att de har det.

- Många är motståndare till premiärminister Abe, men vem skulle de annars rösta på? Det finns ingen annan, säger Naoto Nonaka, professor vid Gakushuin-universitetet i Tokyo.

Men marknaden verkade i alla fall applådera Abes seger. Tokyobörsens huvudindex steg med över en procent under förmiddagen efter valet, till den högsta nivån på 21 år.

TT-AFP

ANNONS