Turkiska stridsvagnar på väg in i den kurdstyrda enklaven Afrin.
Turkiska stridsvagnar på väg in i den kurdstyrda enklaven Afrin.

FN fördömer inte Turkiets attack i Syrien

Vid mötet i FN:s säkerhetsråd stod läget i Afrin i norra Syrien, såväl som i de inringade oppositionsfästena Idlib och östra Ghouta, på dagordningen. Men det blev inget fördömande av Turkiets militärinsats, som hittills krävt nästan 80 liv.

ANNONS
|

Turkiets offensiv mot Afrin innebär ännu en frontlinje i det redan svårt krigströtta Syrien. Minst 54 stridande har dödats sedan Turkiet inledde sin militärinsats i helgen, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien. 26 av dödsoffren tillhörde den USA-stödda kurdisk-arabiska milisen SDF, medan 19 personer i den Turkietstödda rebellallians som deltar i offensiven också har dödats.

Ytterligare nio stridande som dödats under de senaste dygnens strider har inte identifierats.

En turkisk soldat har dödats enligt den turkiska militären, rapporterar AFP.

SOHR: 24 civila dödade

De senaste tre dagarna har minst 24 civila dödats i samband med offensiven, enligt SOHR. Majoriteten av de civila dödsfallen bekräftas av den kurdiska YPG-milisen medan Ankara dementerar att Turkiets militärinsats krävt civila liv. Anfallen riktar sig mot just YPG som Ankara betraktar som terrorister med koppling till PKK-gerillan.

ANNONS

Turkiets intåg i norra Syrien fick Frankrike att kräva att FN:s säkerhetsråd under måndagens möte skulle ta upp utvecklingen vid landets brinnande frontlinjer – såväl Afrin som Idlib och östra Ghouta stod på dagordningen.

– Hela Afrinområdet är i fokus för vår uppmärksamhet och det är klart att jag delar den oro som väldigt många i Sverige känner, inte minst alla de med rötter i regionen, sade utrikesminister Margot Wallström (S) till TT inför mötet.

"Utsatta grupper"

Sverige stödde initiativet till diskussion i säkerhetsrådet, inte minst med tanke på den humanitära situationen.

– Kurderna, kristna grupper och andra är väldigt utsatta, säger Wallström.

– Naturligtvis har de (Turkiet) rätt att hänvisa till att kunna bekämpa terrorism och så, men här är det ju många aktörer som är inblandade och där dynamiken kan bli väldigt farlig. Och relationen till kurderna är något som vi vill ska lösas genom en försoningsprocess och politiska diskussioner.

Efter mötet bekräftade Wallström i ett uttalande att den humanitära situationen i Syrien liksom de senaste dagarnas utveckling i Afrin diskuterats, och att Sverige betonade vikten av att våldet minskar.

"En politisk lösning, genom FN:s försorg, måste till. Sverige fortsätter verka för detta", skriver utrikesministern i ett mejl till TT.

ANNONS

Oklart om fredskonferens

Flera länder har uttryckt oro över Turkiets offensiv. På måndagen ringde Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel sin turkiske kollega och uttryckte bekymmer kring den humanitära situationen i nordvästra Syrien, skriver AFP. Vita huset, som uppmanar Turkiet till återhållsamhet, varnar för en humanitär kris.

Även i säkerhetsrådet uppmanades Turkiet till återhållsamhet, men inget fördömande av Turkiets militära insats skedde, enligt den franske FN-ambassadören François Delattre, skriver AFP.

Trots offensiven mot Afrin meddelar Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att representanter för de syriska kurderna har bjudits in till fredskonferensen i ryska Sotji, som Moskva står värd för tillsammans med Iran och Turkiet. Turkiet har motsatt sig att det kurdiska partiet PYD och dess väpnade gren YPG ska få delta.

Efter Turkiets angrepp mot Afrin har det kommit signaler från kurdiskt håll att deras medverkan i Sotji kan komma att ställas in.

Fakta: Snart sju år av konflikt

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i Syrien. Regimen svarade med dödligt våld och med tiden utvecklades konflikten till ett blodigt inbördeskrig.

Sedan kriget bröt ut har konflikten tvingat miljontals människor att lämna sina hem. Många har tvingats fly mer än en gång och över 340000 människor har dödats.

Sedan mitten av december och fram till mitten av januari har över 210000 människor flytt undan det eskalerande våldet i nordvästra Syrien, enligt FN-organet Ocha. Flest – över 58000 – tog sig till byn Dana i Idlibprovinsen medan många andra har flytt till platser i de angränsande provinserna Aleppo och Hama.

Enligt FN finns 1,1 miljon internflyktingar i Idlib och närliggande områden.

Sedan mitten av november utsätts också omkring 400000 människor i det belägrade oppositionsfästet östra Ghouta i princip dagligen för flygräder samt beskjutning från regimen och dess allierade.

Situationen förvärras av raketer som rebellerna i sin tur avfyrar mot bostadsområden i Damaskus. På måndagen dödades nio människor i en sådan attack. Samtidigt anklagar rebeller i området den syriska regimen för att ha genomfört ett klorgasangrepp i Ghouta samma dag, enligt AFP.

ANNONS