USA:s förre president, Barack Obama, hyllar Nelson Mandela vid ett tal i Johannesburg på tisdagen.
USA:s förre president, Barack Obama, hyllar Nelson Mandela vid ett tal i Johannesburg på tisdagen.

100 år sedan Mandela föddes

Hundra år har passerat sedan Nelson Mandela föddes den 18 juli 1918. Hans storhet är det ingen som betvivlar – och födelsedagen uppmärksammas stort både i Sydafrika och i andra länder. Samtidigt står det klart att arvet efter honom har förvaltats illa på flera punkter.

ANNONS
|

Nelson Mandela, som avled 2013 vid 95 års ålder, levde ett liv präglat av stora påfrestningar. Hans kamp mot rasåtskillnadssystemet, apartheid, i hemlandet ledde till att han satt fängslad på Robben Island i 27 år, från 1962 till 1990.

Trots detta kunde han sedan, som Sydafrikas förste svarte president, styra landet utan spår av bitterhet eller hat. Han valde försoningens väg.

För detta, och för kampen mot rasism och ekonomiska orättvisor, hyllas han stort.

I år är firandet givetvis extra stort. Hundraårsdagen uppmärksammas med tal, utställningar, böcker och specialpräglade mynt och sedlar med Mandelas bild.

ANNONS

USA:s förre president Barack Obama höll ett tal på tisdagen i Johannesburg där han uppmanade unga människor i dagens Afrika att följa i Mandelas spår, att försvara demokratiska institutioner och pressfrihet, och fördöma auktoritära och korrupta ledare.

Enorma klassklyftor

Detta skulle i viss mån kunna tjäna som kritik mot de senaste årens ledarskap i Sydafrika. Firandet kan inte dölja det faktum att det är tydligt att Sydafrika i dag har svårt att leva upp till Mandelas vision.

Landet har enligt Världsbanken de största klassklyftorna i världen. Uppenbart är att arvet från apartheid har varit oerhört svårt att förändra.

Arbetslösheten är oerhört hög, drygt 26 procent. Den har dessutom tenderat att öka sedan avskaffandet av apartheid. När Mandela svor ämbetseden som president 1994 var arbetslösheten 20 procent.

Mord och våldtäkter

Kriminaliteten fortsätter att plåga befolkningen, särskilt våldsbrott som mord och våldtäkter. Under 2017 mördades 19000 personer, 52 per dag.

Många anser att Mandelas efterträdare försnillat hans arv. Thabo Mbeki, som tog över som president 1999, förnekade att hiv orsakar aids. Det innebar att introduktionen av bromsmediciner försenades och att över 300000 personer avled i förtid, enligt beräkningar som gjorts av Harvard-universitetet.

Jacob Zuma, som tog över efter Mbeki, har anklagats för omfattande korruption och för att försöka underminera rättsväsendet.

ANNONS

I dag är landets framtid osäker. Sydafrika är fortfarande Afrikas ekonomiska hjärta, men den nye presidenten Cyril Ramaphosa har ett tungt arbete framför sig om han vill föra landet närmare de mål som Mandela satte upp.

TT-AFP

Fakta: Nelson Mandela

18 juli 1918: Nelson Mandela, som tillhör en kunglig familj i Transkei i östra Sydafrika, föds.

1943: Går med i anti-apartheidpartiet ANC (African National Congress).

1958: Gifter sig med Winnie Madikizela.

1962: Grips. Han döms 1964 till livstids fängelse för "sabotage" och sänds till fängelseön Robben Island utanför Kapstaden.

1990: Friges efter 27 år i fängelse.

1993: Tilldelas Nobels fredspris.

1994: ANC vinner det första fria valet i Sydafrikas historia. Mandela blir landets förste svarte president.

1996: Skiljer sig från Winnie. Gifter om sig med Graça Machel två år senare.

1999: Avgår som president.

5 december 2013: Mandela avlider.

Källa: AFP

ANNONS