Protester mot familjeseparationer i McAllen i Texas i juli.
Protester mot familjeseparationer i McAllen i Texas i juli.

Över 500 barn väntar ännu på återförening

559 migrantbarn, som skiljts från sina föräldrar vid gränsen mellan USA och Mexiko, väntar fortfarande på att återförenas med sina familjer, enligt färska uppgifter.

ANNONS
|

365 av barnen, alla i åldrarna 5-17 år, har föräldrar som deporterats, rapporterar public servicekanalen NPR som tagit del av domstolsdokument. Myndigheterna uppger dock att de har kontaktuppgifter till samtliga familjer utom fem.

Men 140 av barnen har föräldrar som rödflaggats, det vill säga förekommer i ett brottsregister. Därmed anser myndigheterna att det omöjligt att återförena barnen med dem, skriver NPR. I 50 fall har barnets föräldrar släppts ur förvar i USA och därefter försvunnit.

Ljudklipp spreds

När uppgifterna registrerades i domstol meddelades samtidigt att regeringen tagit fram ett ramverk, en femstegsplan för hur unga ska återförenas med sina föräldrar. Medborgarrättsrörelsen American Civil Liberties Union har deltagit i arbetet med att skriva planen.

ANNONS

Familjeseparationerna inleddes i maj då justitieminister Jeff Sessions nolltolerans mot olaglig invandring trädde i kraft. Den innebar att föräldrar som illegalt försökte ta sig in över USA:s södra gräns skiljdes från sina barn – eftersom de skulle åtalas. Förfarandet väckte stark kritik både i USA och i andra länder, speciellt efter att ljudklipp publicerats där små barn gråter efter sina föräldrar.

Totalt beräknas över 2300 barn ha skiljts från sina föräldrar. I juni beordrade Trump ett stopp för separationerna och kort därpå meddelade en federal domare i Kalifornien att återföreningarna skulle ske före den 26 juli. Då hade drygt 1400 barn återförenats med sina föräldrar.

Viktig valfråga

Frågan har berört många amerikaner, inklusive USA:s första dam Melania Trump som i ett sällsynt uttalande sade att hon "hatade att se" hur migrantbarn skiljdes åt från sina familjer vid gränsen.

Invandring har också blivit en av de viktigaste frågorna inför mellanårsvalet till kongressen i november.

TT

Bakgrund: Nolltolerans vid USA:s gränser

I början av maj meddelade USA:s justitieminister Jeff Sessions att det råder nolltolerans mot illegal invandring. Det innebär att alla som olagligt tar sig över den södra gränsen till USA ska gripas och åtalas och att barn, som ju inte kan åtalas, ska skiljas från sina föräldrar och placeras i boende.

"Om du smugglar ett barn så kommer vi att åtala dig och barnet kommer att separeras från dig som lagen kräver. Om du inte tycker om det så smuggla inte barn över vår gräns", sade Sessions.

Mer än 2000 barn togs från sina föräldrar under de första sex veckorna med nolltolerans.

Den 20 juni satte Donald Trump stopp för familjeseparationerna genom en presidentorder. Den lämnade dock många frågor obesvarade, som var hela familjer som grips ska hållas i fängsligt förvar tillsammans. Den gav inte heller vägledning om vad som ska hända med de barn som redan tagits från sina föräldrar.

Dagen därpå kom så beskedet att Trump instruerat myndigheterna att börja återförena barnen med deras inlåsta föräldrar

Uppskattningsvis 11 miljoner papperslösa lever i dag i USA. De flesta kommer från Mexiko, El Salvador, Honduras och Guatemala. Många uppges ha flytt från gäng- och narkotikarelaterat våld.

Källor: NPR, Opinionsinstitutet Pew

ANNONS