En bil bärgas ur ett vattendrag i byn Villegailhenc.
En bil bärgas ur ett vattendrag i byn Villegailhenc.

Över 10 döda i översvämningar i Frankrike

Minst 11 personer har omkommit i samband med översvämningar i sydvästra Frankrike. Efter ett kraftigt regnoväder fick stora vattenmassor broar och byggnader att kollapsa. Flera orter har evakuerats.

ANNONS
|

Under bara några timmar natten mellan söndag och måndag har en regnmängd som motsvarar den som förväntas under flera månader fallit över området, enligt lokala myndigheter.

Frankrikes inrikesdepartement uppgav på måndagseftermiddagen att totalt 13 personer omkommit. Enligt lokala myndigheter i Aude-departementet handlar det om 11 personer. Minst en person saknas.

Floder har översvämmat gator i flera orter och vält bilar, förstört vägar och fått byggnader att kollapsa. Floden Aude har nått upp till nivåer som inte skådats de senaste hundra åren.

Strandade på tak

En av personerna som har förolyckats var en 88-årig nunna som låg och sov på ett kloster i byn Villardonnell när översvämningarna nådde dit.

ANNONS

- Vattnet störtade in genom byggnadens huvudentré och in genom dörren till hennes rum, det lägst belägna i klostret, säger abbedissan till AFP.

Räddningshelikoptrar väntar på bättre väder för att kunna undsätta människor.

- Vi har folk som är strandade på hustaken. Vi kommer att behöva helikoptrar för att evakuera dem, för det går inte att ta sig fram med båt på grund av kraften i vattenströmmarna. Det är för farligt, säger Alain Thirion, prefekt i Aude-departementet, på måndagsförmiddagen.

I byn Trebes steg Aude-floden åtta meter på fem timmar, enligt myndigheterna. Där har nio personer omkommit.

Vattnet kulminerar

Runt 1000 personer har evakuerats i och kring orten Pezens, på grund av en damm som man misstänker kan komma att brista. Tusentals hem står också utan ström i området då ledningar blåst ned.

Vattennivåerna väntas kulminera vid klockan 21 på måndagskvällen, svensk tid. Skolorna är stängda och invånare uppmanas hålla sig hemma. Värst drabbade är byarna Conques-sur-Orbiel och Villardonnel.

ANNONS

Den franske presidenten Emmanuel Macron kommer att besöka områdena inom kort och uttrycker "hela nationens sympati och solidaritet för offren i Aude-översvämningen och deras familjer", meddelar presidentkansliet.

TT-AFP-Reuters

ANNONS