USA:s president Donald Trump sätter kurs mot Europa.
USA:s president Donald Trump sätter kurs mot Europa.

Östligt fokus för Trump i Europa

Vad ska han säga om Nato? Ska han krama Putin? Åker han till London? Frågorna är många och nyfikna när USA:s president Donald Trump nu återvänder till Europa.

ANNONS
|

Toppmöten i Warszawa och Hamburg står på det officiella programmet när Air Force One landar i Polen sent på onsdagskvällen.

I Warszawa väntas Trump utlova amerikanska gasleveranser. Presidenten ska också hålla tal vid monumentet för stadens blodigt nedslagna uppror mot de nazityska ockupanterna 1944.

- Han kommer att lägga fram en vision, inte bara för Amerikas framtida relation till Europa, utan för hela vår transatlantiska allians och vad den betyder för amerikansk säkerhet och amerikanskt välstånd, förklarade presidentens säkerhetsrådgivare H.R McMaster på en pressbriefing i Vita huset i förra veckan.

ANNONS

Artikel 5

USA:s syn på Nato är oerhört viktig i Östeuropa där många länder skyndade in i försvarsalliansen så fort som möjligt efter Sovjetunionens sammanbrott.

Vid Natos toppmöte i Bryssel i maj undvek Trump att öppet bekräfta att USA står fast vid löftet i alliansens artikel 5 om att en attack mot ett Nato-land ska ses som en attack mot alla. Även om såväl Nato som Trumps ministrar efteråt gång på gång bedyrat att presidenten inte har någon annan åsikt finns klara önskemål – inte minst i Polen – om att få höra Trump uttala säkerhetsgarantierna en gång för alla.

I Polen kommer Trump även att delta i ett "trehavstoppmöte" med tolv länder kring Östersjön, Svarta havet och Adriatiska havet. Många av deltagarna ingår i den krets av öst- och centraleuropeiska EU-länder som på senare år stått på tvärs med övriga EU kring synen på invandring, domstolars oberoende och pressfrihet – frågor där de i stället står betydligt närmare Donald Trump.

Frågan är bara om värdlandet vill ha uttalat flankstöd från Trump i frågan eller om man hellre vill ha en mjukare linje för att bättre kunna påverka Tyskland och Frankrike?

- Om talet ses som splittrande av resten av EU vore det inte bra för vare sig Polen eller regionen, säger Michal Baranowski från tankesmedjan GMF till tidningen Financial Times.

ANNONS

Kramar Putin?

Från Polen åker Trump vidare till Tyskland för ett möte redan på torsdagskvällen med förbundskansler Angela Merkel. Under fredag och lördag väntar sedan G20-ländernas toppmöte i Hamburg.

Huvudpunkt där blir Trumps första möte med ryske kollegan Vladimir Putin. Efter alla diskussioner kring ryskt inflytande i Trumps valseger är nyfikenheten enorm om hur presidenten kommer att agera.

- Om han lägger armen om Putin, om han säger "jag är hedrad att möta dig", så tror jag att Kongressen kommer att reagera extremt negativt, säger Julie Smith, säkerhetsrådgivare hos företrädaren Barack Obama, till Reuters.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Trump i Europa

Donald Trump gjorde sitt första Europabesök som president i USA i slutet av maj då han först besökte Italien och Vatikanen, därefter ett Nato-toppmöte i Bryssel och avslutningsvis ett G7-toppmöte på Sicilien.

Programmet den här veckan består av ett öst- och centraleuropeiskt toppmöte i Warszawa, dit han anländer på onsdagskvällen, samt G20-ländernas toppmöte i Hamburg från torsdag kväll till lördag. Under fredagen håller Trump även ett enskilt möte med Rysslands president Vladimir Putin.

På fredag i nästa vecka – den 14 juli – finns Trump dessutom på plats under Frankrikes nationaldagsfirande i Paris. Däremellan kommer Trump eventuellt att besöka Storbritannien, även om brittiska myndigheter inte säger sig räkna med ett officiellt besök just nu.

Fakta: Trehavstoppmötet i Warszawa

Polen och Kroatien lanserade i fjol en idé om regelbundna toppmöten för länderna kring de tre haven Östersjön, Svarta havet och Adriatiska havet. I konstellationen ingår tolv länder: Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Kroatien, Slovenien, Österrike, Rumänien och Bulgarien.

Samtliga länder är medlemmar i EU. Alla utom Österrike är dessutom Nato-medlemmar.

På agendan står bland annat energisamarbete om gasledningar och bygget av motorvägen Via Carpatia från Baltikum till Balkan.

ANNONS