Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

170913-kariborkan-529120_se.hp_1.jpg
Skadade byggnader nära Marathon i Florida.

Åtta döda när äldreboende blev strömlöst

Efter kritik lovar nu Storbritannien och Frankrike mer stöd till ländernas områden i Karibien som drabbats av ovädret Irma. Fortfarande är miljontals människor i den amerikanska delstaten Florida utan ström efter Irma – och åtta personer har avlidit sedan ett äldreboende blivit strömlöst.

- Det är en sorglig händelse. Vi tror just nu att de (dödsfallen) kan vara relaterade till strömförlusten under stormen, säger den lokale polischefen Tomas Sanchez.

Omkring 9,5 människor är fortfarande utan ström i Florida efter Irma. 5,5 miljoner har fått tillbaka elen i en av de största insatserna i amerikansk historia. Men det kan ta veckor innan strömmen är tillbaka för alla.

I sticket

Det drabbade äldreboendet evakuerades på onsdagen. Barbara Sharief, borgmästare i området Broward kring Fort Lauderdale, säger att tre boende avlidit på plats och fem på sjukhus.

De döda var mellan 71 och 99 år gamla. Enligt medier evakuerades 120 boende på grund av strömlöshet och utslagen luftkonditionering i kombination med extrem hetta. En brottsutredning är inledd efter händelsen.

Guvernör Rick Scott säger att han är helt förkrossad över händelsen och att han ska se till att den utreds.

Därmed har drygt 20 personer dött i spåren av Irmas framfart i Florida.

Vita huset har meddelat att president Donald Trump och hans fru Melania kommer att besöka Florida på torsdag.

Storbritannien och Frankrike har fått kritik för att hjälpen dröjt och att myndigheterna lämnat de nödställda i sticket.

Mer pengar

Under tisdagen reste Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson till öar i orkandrabbade Karibien. Johnson besöker Brittiska Jungfruöarna, Barbados och Anguilla, där närmare 1 000 brittiska soldater placerats för att bistå med hjälpinsatser och att hålla ordning.

Nu klargör Storbritanniens premiärminister Theresa May att ytterligare 25 miljoner pund (motsvarande 264 miljoner kronor) sätts av till området, förutom de 32 miljoner pund som redan offentliggjorts.

- Jag vill understryka att det inte bara är kortsiktigt, vi kommer att finnas där långsiktigt också, säger Johnson.

Macron försvarade sig när han landade på Guadeloupe på väg till Saint Martin. Han säger att franska myndigheter varit så förberedda som de kunde.

- Nu är det inte tid för bråk. Att livet återgår till det normala har största prioritet, sade han.

Flyget återupptas

På Saint Barthélemy kommer det kommersiella flyget att återupptas på onsdagen, enligt flygplatsen.

Över 55 dödsfall kopplas till ovädret i Karibien och USA, enligt de senaste rapporterna från myndigheterna. I USA rör det sig om flest dödsfall i Florida, men även i South Carolina och Georgia har människor omkommit i Irma.

I storstaden Miami i Florida greps över 50 misstänkta plundrare under Irmas framfart. Av dem misstänks 26 ha brutit sig in i en Walmart-butik. Det finns videobilder på hur människor lastar in saker i sina bilar.

Det nattliga utegångsförbud som funnits i området sedan i söndags har nu tagits bort. Polisen säger att man sätter in fler resurser för att motverka mer brottlighet.

Fakta: Orkaner

Orkansäsongen i Atlanten inleds i juni och varar till slutet av november.

I snitt producerar en orkansäsong elva tropiska stormar längs USA:s kust, i Karibiska havet och Mexikanska golfen. De flesta blir kvar till sjöss, men några blir orkaner.

Orkaner graderas enligt Saffir-Simpson-skalan från 1 till 5.

När vindhastigheten överstiger 33 meter i sekunden råder orkanläge. En orkan av kategori 5, som Irma ett tag klassades som, har en vindhastighet på minst 70 meter i sekunden.

Kategori 5 innebär katastrofal skaderisk, även välbyggda hem får sannolikt tak och väggar förstörda. Större delen av de drabbade områdena blir obeboeliga i veckor eller månader efter orkanen.

Källa: SMHI, Royal meteorological society

MEST LÄST