Michael Cohen, tidigare personlig advokat åt USA:s president Donald Trump, kommer till domstolen i New York där han fick sitt straff utmätt.
Michael Cohen, tidigare personlig advokat åt USA:s president Donald Trump, kommer till domstolen i New York där han fick sitt straff utmätt.

Tre års fängelse för Trumps tidigare advokat

Michael Cohen, tidigare personlig advokat åt USA:s president Donald Trump, döms till tre års fängelse för att ha betalat ut pengar till två kvinnor för att undvika en sexskandal inför presidentvalet 2016.

ANNONS
|

Cohen straffas också för att han ljugit för kongressen om planer under valkampanjen på att bygga en motsvarighet till skyskrapan Trump Tower i Moskva.

- Jag kände att det var min plikt att dölja hans smutsiga gärningar, säger Cohen om sin tidigare klient Trump.

Den 52-årige Cohen erkände sig i augusti skyldig till åtalet av åklagare i New York. Enligt både åklagarna och Cohen agerade han på uppdrag av Donald Trump när han betalade kvinnorna. Presidenten nekar i sin tur till att ha haft något förhållande med dem.

ANNONS

Cohen har även i ett annat rättsfall erkänt skatte- och bankbedrägerier.

Ville slippa fängelse

Advokaten har samarbetat med den särskilde åklagaren Robert Mueller som utreder eventuella oegentligheter i kontakter mellan valkampanjen och höga ryska företrädare. Trump förnekar att några sådana har förekommit. I kongressen sade Cohen först att diskussionerna om bygget i Moskva avslutades i januari 2016, men medgav senare att de pågick till juni samma år.

Under onsdagen fick han sitt straff utmätt av domaren William H Pauley i New York.

Själv ville Cohen slippa fängelse med hänvisning till att han samarbetat med utredarna. Men åklagarna pekade på att detta endast skett i begränsad omfattning och yrkade på fängelse i omkring fyra år.

"Blind lojalitet"

Nu blev det tre års fängelse, varav två månader för lögnerna i kongressen.

När han inför domstolen vädjade om en mild dom sade Cohen att han tar på sig ansvaret för sina brott, även dem där "presidenten i de Förenta staterna" var inblandad.

- Det var min egen svaghet och en blind lojalitet till denna man som fick mig att välja mörkrets väg framför ljusets, sade Cohen.

ANNONS

Trump har argumenterat för att Cohen ska sättas bakom lås och bom. Presidenten har också bagatelliserat utbetalningarna till kvinnorna som "enkla privata transaktioner".

TT-Reuters

Fakta: Michael Cohen-fallet

Michael Cohen var tidigare president Donald Trumps personliga advokat och nära medarbetare. Han har arbetat för Trumps bolag Trump Organization i över tio år.

För ett år sedan sade Michael Cohen att han var redo att "ta en kula för presidenten". Men i augusti upphörde den lojaliteten i och med en uppgörelse med federala åklagare.

Advokaten erkände bland annat att Trump under valkampanjen 2016 ska ha beordrat Cohen att betala två kvinnor som hotade att gå ut i offentligheten med sina påstådda relationer med den republikanske presidentkandidaten.

Cohen betalade ut 130000 respektive 150000 dollar till de två kvinnorna.

I våras gjorde FBI en räd mot Cohens kontor på uppdrag av den särskilde åklagaren Robert Mueller som utreder rysk påverkan på valrörelsen 2016. Mycket material beslagtogs vilket ledde till åtal. Han har nu erkänt att han ljugit för kongressen om byggplaner i Moskva.

Vid rättegången i augusti fälldes Cohen även för en rad ekonomiska brott.

ANNONS