EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Arkivbild.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Arkivbild.

Toppmöte kan låsa upp i brexitsamtalen

Framstegen i brexitförhandlingarna är fortsatt inte tillräckliga för att gå vidare till nästa steg. Men kanske kan nästa veckas EU-toppmöte ändå tillåta vissa förberedelser för en framtidsdiskussion med Storbritannien.

ANNONS
|

"Europeiska rådet inbjuder rådet att tillsammans med chefsförhandlaren inleda interna förberedande diskussioner", heter det bland annat i ett preliminärt utkast till mötesuttalande från det separata toppmöte som stats- och regeringscheferna för de 27 kvarblivande EU-länderna kommer att hålla nästa fredag.

För nyhetssajten Politico, som fått ut utkastet, betonar visserligen EU-tjänstemän att ordalydelsen inte ska ses som en eftergift till Storbritannien.

Ändå är det åtminstone ett steg på väg mot det som den brittiska regeringen upprepat gång på gång under senare tid.

- Vi är redo och väl förberedda att inleda de samtalen. Vi måste tala om framtiden, sade brexitminister David Davis i torsdags efter veckans femte förhandlingsrunda i Bryssel.

ANNONS

Olika framsteg

I utkastet konstateras att det blir först vid toppmötet i december som EU-ledarna kommer att kunna ge klartecken för att gå vidare till nästa fas i brexitförhandlingarna och i så fall samtidigt anta riktlinjer för de diskussionerna.

De riktlinjerna väntas chefsförhandlaren Michel Barnier nu få tillstånd att börja ta fram, tillsammans med medlemsländernas EU-ministrar.

I utkastet noteras samtidigt olika grader av framsteg när det gäller EU-medborgarnas framtida rättigheter i Storbritannien och gränsfrågorna i Nordirland. Däremot har brittiska löften om att "uppfylla sina ekonomiska åtaganden" än så länge inte lett till konkreta resultat.

"Måste betala"

Det sistnämnda var också något som EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker betonade i ett möte med studenter i hemlandet Luxemburg på fredagen.

- De måste betala, fastslog Juncker i Luxemburg – och kan möjligtvis räkna med klarare besked från brittiska premiärministern Theresa May vid toppmötet.

- Det kommer att sägas mer på den punkten, lovade en taleskvinna för May på fredagen, enligt Reuters.

ANNONS
Luxemburg, TT:s korrespondent

Fakta: Fem rundor om brexit

Den 29 mars i år meddelade Storbritannien officiellt att man vill lämna EU i enlighet med Lissabonfördragets artikel 50. I paragrafen stipuleras minst två års förhandlingar, varefter den lämnande parten på egen hand kan gå ut, oavsett om något utträdesavtal finns eller inte. Om förhandlingarna ska utökas krävs klartecken från båda sidor.

Därefter har nu fem förhandlingsrundor hållits: en kort inledning den 19 juni, följt av fyra veckolånga sittningar från den 17 juli, 28 augusti, 18 september och 9 oktober.

Några ytterligare rundor är ännu inte inplanerade. I stället väntas EU:s stats- och regeringschefer vid sitt toppmöte den 19–20 oktober avgöra hur diskussionerna ska fortsätta.

ANNONS