Statsminister Stefan Löfven på ett informellt ungdomsmöte under toppmötet mellan EU och AU i Abidjan, Elfenbenskusten.
Statsminister Stefan Löfven på ett informellt ungdomsmöte under toppmötet mellan EU och AU i Abidjan, Elfenbenskusten.

Slavhandel dominerar möte mellan AU och EU

Slavhandeln i Libyen överskuggar toppmötet mellan AU och EU som främst skulle handla om utveckling och unga. EU-samarbetet med det krigshärjade landet har kritiserats, men statsminister Stefan Löfven vill inte kännas vid något ansvar.

ANNONS
|

Stefan Löfven (S) inledde toppmötet i Abidjan med att sitta ned med ungdomar från europeiska och afrikanska länder och prata om vikten av att de inkluderas i beslut som rör deras framtid. Vid statsministerns bord satt 24-åriga Upendo Abirai från Tanzania, som hoppas att Löfven ska lyfta frågor om fred och säkerhet under det två dagar långa toppmötet mellan EU och AU i Elfenbenskusten.

- Fred är det första steget, först efter det kan utveckling följa. Det är väldigt viktigt för hela Afrika, eftersom det råder stor osäkerhet i många länder här, säger hon till TT:s utsända i Abidjan.

ANNONS

Svåra frågor

Men bortom det informella ungdomsmötets uppsluppna skratt, skämt och sånger har de europeiska och afrikanska ledarna betydligt tuffare ämnen att ta itu med. Toppmötet var tänkt att främst handla om vikten av att investera i ungdomar och skapa nya jobb för Afrikas snabbt växande befolkning, men nya mediebilder som vittnar om cynisk slavhandel av migranter och flyktingar i Libyen har väckt ramaskri och fört migrationsfrågan högst upp på dagordningen.

- Att människor säljs som slavar är oacceptabelt och det måste vi åtgärda så snabbt och hårt det bara går, säger Stefan Löfven.

Sedan 2015 har 1,5 miljoner migranter kommit till Europa, vilket har eldat på en invandringskritisk debatt i många europeiska länder. De flesta afrikaner flyr inom kontinenten, men andra försöker att ta sig till Europa. Många blir fast i Libyen.

Inte EU:s ansvar

AU och andra kritiker har anklagat EU för att skapa förutsättningar för slavhandeln och andra övergrepp mot människor på flykt genom sitt omdiskuterade samarbete med den fragmenterade libyska staten, där kustbevakningen har utbildats för att förhindra att migranter ska korsa Medelhavet.

ANNONS

Men Stefan Löfven anser inte att ansvaret ligger hos EU.

- Grundorsaken är inte att EU ger pengar till Libyen, utan att människor far illa på den afrikanska kontinenten när de söker ett bättre liv. Vi måste åtgärda de orsaker som gör att människor överhuvudtaget behöver göra den här farliga resan, säger han.

- Och det görs genom arbete, utbildning, bostäder och framtidstro.

Svårt att enas

En ordnad migration ligger i allas intresse, framhöll Europeiska rådets ordförande Donald Tusk i sitt öppningsanförande. Han sade att det sämsta som kan hända är att de europeiska och afrikanska länderna börjar skylla på varandra. I stället bör AU och EU arbeta för att hitta gemensamma lösningar, anser han.

Men toppmötet har haft svårt att ens enas kring ett förslag till en gemensam deklaration om Libyen, eftersom orden måste vägas på guldvåg för att inga ömma tår ska trampas på.

ANNONS

Däremot har företrädare från FN, EU och AU kommit överens om att inrätta en gemensam arbetsgrupp för att skydda migranter och flyktingar längs vägarna, och i synnerhet i Libyen. Frankrike kommer också under kvällen att hålla ett krismöte om situationen, med företrädare för Niger, Tchad, Marocko såväl som FN, EU och AU, enligt presidentens kontor.

Abidjan, TT:s utsända

Fakta: Femte toppmötet

Det femte toppmötet mellan AU och EU hålls i Abidjan, Elfenbenskusten, den 29–30 november. Toppmötet hålls växelvis på den europeiska och den afrikanska kontinenten vart tredje år och det här är tredje gången som det hålls i Afrika, och första gången som det hålls söder om Sahara.

Mötet ska fungera som en plattform för dialog mellan afrikanska och europeiska länder i syfte att främja starka ekonomiska och politiska band mellan dem. I år har det gått tio år sedan den gemensamma strategin för EU och Afrika antogs.

I Abidjan ska de politiska ledarna diskutera de framtida förbindelserna mellan Europa och Afrika med fokus på investeringar i ungdomar. 60 procent av befolkningen i Afrika är under 25.

Andra prioriteringar i partnerskapet EU–Afrika kommer också att diskuteras. Det handlar bland annat om fred och säkerhet, samhällsstyrning och demokrati, mänskliga rättigheter, migration och rörlighet, investeringar och handel, kompetensutveckling och jobbskapande.

Fakta: Tio år av gemensam strategi

Sammantaget är EU och EU-länderna de största bidragsgivarna till utveckling, stabilitet och fred i Afrika. Afrikanska och europeiska länder samarbetar genom flera ramar.

Cotonouavtalet är den övergripande ramen för EU:s förbindelser med länderna i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet (AVS-länderna). Det täcker EU:s förbindelser med 79 länder, däribland 48 länder i Afrika söder om Sahara.

Den gemensamma strategin EU–Afrika antogs 2007 som en formell kanal för EU:s förbindelser med afrikanska länder. Den genomförs med hjälp av regelbundna handlingsplaner, varav den senaste löper ut i år.

Under toppmötet i Abidjan kommer de politiska ledarna att diskutera framstegen i handlingsplanen, samt hur strategin ska se ut framöver.

Källa: Europeiska rådet

ANNONS