Hundratusentals demonstranter samlades i Aten den 4 februari för att protestera mot en möjlig kompromiss med Makedonien.
Hundratusentals demonstranter samlades i Aten den 4 februari för att protestera mot en möjlig kompromiss med Makedonien.

Sökes: Nytt namn till Makedonien

Kan ett namnbyte på en flygplats och ett extra adjektiv lösa det infekterade bråket mellan två europeiska grannar? Makedoniens regering hoppas på det. Många greker håller inte med.

ANNONS
|

Högerpolitiker, människor utklädda till Alexander den store och ett hav av blåvitrandiga flaggor fyllde gatorna i Thessaloniki i januari. Precis som tiotusentals andra greker fanns 43-årige Panagiotis Kolomvos på plats för att vädra sitt missnöje i konflikten om den angränsande före detta jugoslaviska republikens val av namn.

- De vill kalla sig Makedonien, men det är inte rätt. Makedonien är ett grekiskt område sedan Alexander den stores tid. Det är ett uppenbart försök att stjäla vår historia, säger han till TT i telefon från Sofia.

ANNONS

Infekterad fråga

Trots att Kolomvos bor i Bulgarien sedan 20 år tillbaka är han fortfarande engagerad i namndispyten som har rasat sedan Makedonien deklarerade självständighet från Jugoslavien 1991. Precis som många andra greker – dock långtifrån alla – hävdar han att grannlandets användning av Makedonien implicit innebär ett anspråk på det grekiska landskapet med samma namn, där Thessaloniki är huvudort.

- Det var fantastiskt att få vara där och stå upp för vårt lands rättigheter. Demonstranterna kom från alla möjliga olika partier, men lade undan sina meningsskiljaktigheter för att stå enade i försvaret av vår historia, säger han.

Just de historiska argumenten har spelat stor roll i dispyten. Inte blev det bättre när den tidigare regeringen i Skopje uppförde en över 20 meter hög staty av en "krigare på häst" mitt på torget i den makedonska huvudstaden, som alla trots den anonyma titeln vet föreställer Alexander den store.

Bokstavsbråk

När Makedonien upptogs som medlem i FN 1993 var det under namnet Före detta jugoslaviska republiken Makedonien (Fyrom). Det följdes av nya komplikationer i generalförsamlingen, där länderna sitter i bokstavsordning. Skopjes representanter vägrade att bli placerad under F (Fyrom) – medan Aten motsatte sig M (Makedonien). Kompromissen blev att makedonierna numera sitter efter Thailand, sorterade under T (The former Yugoslav Republic of Macedonia).

ANNONS

Namnfrågan har också blockerat Makedoniens medlemskap i EU och Nato. Men på senare tid har de båda länderna kommit överens om att öka ansträngningarna för att lösa konflikten.

- Vi vill lösa det här. Det ligger i vårt nationella och regionala intresse, för stabilitet, säkerhet och ekonomisk tillväxt, säger Greklands utrikesminister Nikos Kotzias, som har fått hotbrev för sina försök till försoning, till nyhetsbyrån Reuters.

Som ett steg på vägen har regeringen i Skopje meddelat att både en flygplats och en motorväg som döpts efter Alexander den store ska döpas om. Makedonien är också redo att göra en eftergift genom att lägga till ett geografiskt tillägg i sitt namn, enligt premiärminister Zoran Zaev som dock inte vill utveckla saken vidare innan förhandlingarna har gått i mål.

Svårt med kompromiss

I medier spekuleras det kring alternativ som Övre Makedonien, Norra Makedonien, Makedonien-Skopje eller Nya Makedonien. Grekiska företrädare har tidigare öppnat för liknande kompromisser – men Alexis Tsipras regering har haft svårt att hitta brett politiskt stöd för något namn som innehåller M-ordet.

ANNONS

- Våra politiker har redan gått med på att ge bort vårt namn. Tsipras ignorerar det grekiska folkets vilja, säger Panagiotis Kolomvos som tycker att makedonierna kan ta namnet "Vardarska" i stället.

- Det är logiskt, eftersom de inte har något med Makedonien att göra

TT

Fakta: FN-optimism om lösning

Tvisten mellan länderna inleddes när Makedonien deklarerade självständighet från Jugoslavien 1991. Grekland anser att namnet Makedonien är en del av det egna kulturarvet, eftersom det också är namnet på en historisk provins.

Trots FN-medling är konflikten ännu inte löst. På grund av hotet om veto från Grekland har Makedonien inte beviljats medlemskap i EU eller Nato. I många officiella sammanhang går Makedonien under namnet Fyrom. Under senare år har dock allt fler länder accepterat namnet Republiken Makedonien.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras från vänsterpartiet Syriza har sökt sig mot en kompromisslösning, där ett adjektiv tillfogas Makedonien – så att det tydligt framgår att det inte handlar om det Makedonien som ligger i Grekland. Det har dock rört upp starka känslor inom oppositionen och även inom hans egna nationalistiska koalitionspartner. Greklands utrikesminister Nikos Kotzias har fått ta emot ett hotbrev sedan han visat kompromissvilja.

FN:s sändebud Matthew Nimetz säger sig vara optimistisk kring möjligheterna om en snar lösning.

ANNONS