Den ryske generalöversten Sergej Rudskoj. Arkivbild.
Den ryske generalöversten Sergej Rudskoj. Arkivbild.

Olika bud om IS är slaget i Syrien

Syriens mäktiga allierade Ryssland utropar en total seger över terrorgruppen IS på syrisk mark. Men det finns olika bud om hur fullständigt besegrad gruppen är.

ANNONS
|

- De ryska väpnade styrkornas mål att besegra väpnade grupper från terrorgruppen Isil i Syrien har uppnåtts, säger den ryske generalöversten Sergej Rudskoj och använder ett annat namn på IS.

Han tillägger att Syrien är "fullständigt befriat" från gruppen efter en insats av ryska flygstridskrafter som saknar mottstycke.

Enligt vad den statliga syriska nyhetsbyrån Sana uppgav sent på onsdagen har regeringsstyrkor och allierade miliser intagit omkring 25 byar och städer på floden Eufrats västra sida.

ANNONS

Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien, rapporterar att det som egentligen har hänt är att de sista IS-fickorna väster om Eufrat har besegrats. Däremot håller gruppen ännu områden i provinsen Dayr al-Zawr (Deir Ezzor).

AFP skriver att IS ännu attackeras öster om floden och att gruppen har närvaro i provinserna Homs och Hama samt i det palestinska flyktinglägret Yarmuk nära Damaskus.

Under onsdagen sade den ryske presidenten Vladimir Putin att IS tillfogats ett "fullständigt nederlag" i östra Syrien men samtidigt också att isolerade motståndsfickor kan finnas kvar.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Varför är det krig i Syrien?

Långt innan konflikten inleddes klagade många syrier på hög arbetslöshet, utbredd korruption, brist på politisk frihet och statligt förtryck under president Bashar al-Assads styre.

I mars 2011 inleddes i staden Daraa demonstrationer för demokrati. Regeringens användning av dödligt våld som svar på protesterna utlöste rikstäckande demonstrationer som krävde al-Assads avgång.

I takt med att oroligheterna spred sig intensifierades tillslagen mot oliktänkande. Oppositionsanhängare började ta till vapen, till en början för att försvara sig och senare för att driva ut regeringsstyrkor från lokala områden. Bashar al-Assad lovade att återställa den statliga kontrollen.

Våldet trappades upp och förvandlades till ett inbördeskrig när hundratals rebellbrigader bildades för att kämpa mot regeringsarmén om kontrollen av landet.

Med åren har kriget kommit att inkludera allt fler parter. Extrema jihadistgrupper har profiterat på kaoset och vuxit sig starka, även om Islamiska staten i princip har krossats av en stor offensiv.

ANNONS