Polis i närheten av platsen där Sergej Skripal och dottern hittades medvetslösa.
Polis i närheten av platsen där Sergej Skripal och dottern hittades medvetslösa.

Nervgift mot dubbelagent identifierat

Det gift som användes mot den tidigare ryske dubbelagenten och hans dotter har identifierats, meddelar brittisk polis. Men man vill ännu inte offentliggöra vilket ämne det rör sig om.

ANNONS
|

Hundratals poliser och underrättelsepersonal arbetar med fallet som jämförs med poloniumförgiftningen i London 2006 av den ryske ex-agenten Aleksandr Litvinenko.

Läget för den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia är fortfarande mycket allvarligt. Inte fullt så illa är det för den polis som kom först till platsen. I en intervju med brittisk morgon-tv säger inrikesminister Amber Rudd att polisens tillstånd fortfarande är allvarligt men att han är vid medvetande och talbar, rapporterar BBC.

"Ryssland mer aggressivt"

Det spekuleras om inblandning från ryskt statligt håll och försvarsminister Gavin Williamson säger att Ryssland blivit "ett allt större hot".

ANNONS

- Ryssland är självsäkert, Ryssland är mer aggressivt och vi måste förändra det sätt vi hanterar dem på, för vi kan inte vara i en konfliktsituation där vi hunsas av ett annat land, säger han till brittisk tv, enligt BBC.

Ryssland har förnekat inblandning.

- Efter att ha fastställt att ett nervmedel är orsaken till symtomen … kan jag också bekräfta att vi tror att de två personer som blivit sjuka var specifika måltavlor, säger Mark Rowley, chef för polisens antiterrorenhet som utreder fallet.

Inga risker för allmänheten

Rowley säger också att det inte finns något som tyder på hälsorisker för allmänheten i det område där Skripal och dottern hittades.

- Vår uppgift nu är så klart att fastställa vem som ligger bakom detta och varför de gjorde det, säger Mark Rowley.

ANNONS

Även ambulanspersonal som vårdat de skadade har setts över på sjukhus, men de har inte behövt läggas in.

Sergej Skripal och hans 33-åriga dotter Julia hittades medvetslösa på en bänk i en galleria i brittiska Salisbury i söndags.

TT-AFP

Fakta: Sergej Skripal

Överste Sergej Skripal, 66 år, är en pensionerad rysk militär underrättelseofficer som 2006 dömdes till ryskt fängelse i 13 år.

Han dömdes för att ha röjt identiteterna på ett antal ryska spioner som arbetade i Europa till Storbritanniens underrättelsetjänst, MI6.

I juli 2010 var han en av fyra fångar som släpptes av Moskva i utbyte mot 10 ryska spioner som gripits av FBI.

Skripal flyttade till Salisbury, där han i åtta år har hållit en låg profil.

Källa: BBC

Bakgrund: Uppmärksammade förgiftningsfall

2017: Kim Jong-Nam, halvbror till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, mördas med nervgiftet VX på flygplatsen i Kuala Lumpur den 13 februari i fjol. En övervakningsfilm visar hur två kvinnor närmar sig Kim Jong-Nam, varpå en av dem tar tag i honom bakifrån och ser ut att hålla något som liknar en trasa mot hans ansikte. Kim Jong-Nam utlämnades senare till Nordkorea.

Kvinnorna hävdar att de lurades att tro att de deltog i inspelningen av ett dolda kameran-program. Försvaret menar att nordkoreanska agenter låg bakom den påstådda bluffen. Rättegången mot kvinnorna pågår fortfarande.

2006: Den tidigare ryske agenten Aleksandr Litvinenko förgiftas vid ett möte den 1 november 2006 med två ryska kontakter i ett hotell i London. Litvinenko avled på sjukhus efter tre veckor. Utredningen slog fast att han druckit te som spetsats med en sällsynt Polonium-isoptop som framställs i Ryssland, och att Rysslands president Vladimir Putin "förmodligen godkände" mordet.

Litvinenko var en av Putins fränaste kritiker, bland annat anklagade han honom för att ha iscensatt terrordåd mot sin egen befolkning.

2004: Ukrainas tidigare president Viktor Jusjtjenko förgiftades med dioxin i september 2004 inför presidentvalet som han förlorade mot Viktor Janukovitj, som i sin tur utlöste den orangea revolutionen som förde Jusjtjenko till makten.

Jusjtjenkos ansikte ärrades svårt av förgiftningen. Han hävdade senare att giftet var framställt i Ryssland.

Källa: Reuters, TT

ANNONS