Tysklands förbundskansler Angela Merkel flankerad av Judiska centralrådet i Tysklands ordförande Josef Schuster (till vänster) och Gideon Joffe, ordförande för Berlins judiska församling (till höger).
Tysklands förbundskansler Angela Merkel flankerad av Judiska centralrådet i Tysklands ordförande Josef Schuster (till vänster) och Gideon Joffe, ordförande för Berlins judiska församling (till höger).

Merkel om antisemitismen: "Oroande"

Åttio år har gått sedan den så kallade Kristallnatten, då nazisterna mördade hundratals judar och förstörde synagogor och judiskägda butiker i hela Tyskland. På minnesdagen av pogromen varnar den tyska förbundskanslern Angela Merkel för att antisemitismen återigen brer ut sig.

ANNONS
|

- Det judiska livet blomstrar åter i Tyskland – en oväntad gåva till oss efter Shoah (det hebreiska ordet för Förintelsen). Men vi bevittnar också en oroande antisemitism som hotar det judiska livet i vårt land, säger Merkel i en synagoga i Berlinstadsdelen Prenzlauer Berg.

Även i andra synagogor och platser för tidigare synagogor i den tyska huvudstaden hålls minnesstunder, bland annat i Schöneberg, där en ljushögtid markerar minnet av novemberpogromens offer.

ANNONS

Judehatet i Tyskland är allt annat än bara ett mörkt minne. I fjol registrerades över 1500 antisemitiska hatbrott i landet, en ökning jämfört med året innan. En överväldigande majoritet av attackerna tillskrivs högerextremister, men även personer som låter sina politiska åsikter om staten Israel slå över i rent judehat är en del av problemet, enligt företrädare för tyska judar.

Adolf Hitlers regim mördade mellan fem och sex miljoner judar mellan 1939 och 1945.

TT

Fakta: Kristallnatten

Natten mot den 10 november 1938 släppte tyska myndigheter fram "folkets vrede" mot judar över hela Tyskland. Regissören bakom den så kallade Kristallnatten var propagandaminister Joseph Goebbels.

Över hela landet krossades skyltfönster och inredningar i butiker och restauranger ägda av judar – därav benämningen av händelsen – medan polis och militär stod bredvid eller själva deltog i denna prolog till det som skulle bli Förintelsen.

Judar som uppfångades på gatorna förnedrades och misshandlades. Flera hundra mördades. Cirka 30000 tyska judar fängslades och skickades senare till koncentrationsläger.

Judarna dömdes att som kollektiv betala en miljard riksmark till staten. Regimens förklaring till händelserna var det tyska folkets vrede över att en från Tyskland utvisad jude skjutit en tysk diplomat i Paris den 7 november.

ANNONS