Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian. Arkivbild.
Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian. Arkivbild.

Frankrike fördömer Turkiets offensiv i Afrin

Den turkiska militären och allierade rebellgrupper, några av dem islamistiska miliser, har omringat staden Afrin i Syrien, enligt statliga turkiska medier. Frankrike fördömer Turkiets offensiv.

ANNONS
|

Omkring 350000 människor bor i den belägrade staden och Röda Korset har tidigare uppgett för TT att Turkiet slagit ut el- och vattenförsörjningen till Afrin.

Frankrike fördömde på tisdagen Turkiets offensiv i den kurdstyrda enklaven i nordvästra Syrien. Utrikesminister Jean-Yves Le Drian sade under en session i parlamentet att även om Ankara bekymrar sig över säkerheten vid landets gräns mot Syrien, så motiverar det inte omfattningen av militärinsatsen.

- Under inga omständigheter rättfärdigar det militärinsatser som sätter civilbefolkningar i fara, sade Le Drian och beskrev därefter situationen i Afrin som "kritisk" skriver nyhetsbyrån AFP

ANNONS

Turkiet inledde den så kallade "operation olivkvist" i mitten av januari. Målet med interventionen är att driva ut den USA-stödda kurdiska YPG-milisen ur Afrinregionen. Ankara likställer YPG med den terrorstämplade PKK-milisen.

Enligt en talesperson för YPG är staden ännu inte fullständigt omringad. Men han säger till nyhetsbyrån AFP att den enda vägen ut ur staden utsätts för granatbeskjutning.

Under helgen som gick hölls flera demonstrationer runt om i Europa, bland annat i Sverige och i Tyskland, mot Turkiets framryckningar i Afrin.

TT

ANNONS