EU:s chefsförhandlare Michel Barnier grubblar över brexit.
EU:s chefsförhandlare Michel Barnier grubblar över brexit.

EU sätter brexit-press på London

Vi måste öka farten, säger EU:s chefsförhandlare om brexit och presenterar ett utkast till utträdesavtal som får Storbritannien att koka. Nu pressas premiärminister Theresa May att reagera.

ANNONS
|

I 168 punkter på 120 sidor sammanfattas det som EU och Storbritannien gjorde en principuppgörelse om i december, men som man sedan dess bara delvis kunnat slutförhandla. Exempelvis innehåller utkastet EU:s syn på hur gränsen mellan Irland och Nordirland ska fungera, där Storbritannien fortfarande hoppas på någon annan sorts lösning. EU har även en annan syn än britterna på EU-domstolens framtida behörighet.

- Vårt utkast förvandlar vår principöverenskommelse till juridisk text. Inget i det här är en överraskning, betonar EU:s chefsförhandlare Michel Barnier, som också trycker på att allt än så länge är preliminärt.

ANNONS

- Det här är bara ett utkast och från och med i eftermiddag kommer vi att diskutera det med medlemsstaterna.

"Skrattretande"

Att EU nu i svart på vitt skriver ut det som sades i december – framför allt att det brittiska Nordirland ska vara kvar i EU:s tullområde om inte någon annan lösning nås under resten av förhandlingarna – får emellertid både regeringen i London och dess stödparti i Belfast att spotta och fräsa.

- Utkaststexten från kommissionen skulle, om den genomförs, underminera Storbritanniens inre marknad och hota Storbritanniens konstitutionella integritet. Ingen brittisk premiärminister skulle någonsin gå med på det här, säger premiärminister Theresa May inför det brittiska parlamentet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

- Skrattretande. Det här kommer ingenstans, säger i sin tur Nigel Dodds från unionistpartiet DUP i en radiointervju med BBC.

ANNONS

EU: Öka farten

På sin presskonferens i Bryssel betonar Barnier att han varken är ute efter att chocka eller att bluffa.

- Jag vill inte provocera någon, men det är min uppgift att se till att de här förhandlingarna lyckas, säger den franske förre utrikesministern.

Samtidigt fungerar ändå utkastspresentationen som en rejäl fingervisning till London om att EU vill se ökat brittisk engagemang i förhandlingarna – och framför allt tydliga bud.

- Om vi vill att förhandlingarna ska bli framgångsrika, vilket jag vill, så måste vi öka farten, säger Barnier och konstaterar att bara 13 månader återstår innan Storbritannien formellt tänker lämna unionen.

May håller tal

En ny förhandlingsrunda är nu inplanerad till hela nästa vecka. Barnier ska inför det dessutom träffa nordirländska ledare.

Redan på torsdagen träffas därtill EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk och Theresa May i London, varpå May på fredag ska hålla tal om hur britterna ser på den framtida relationen till EU.

ANNONS
Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Vägen mot brexit

Storbritannien röstade i en folkomröstning i juni 2016 för att lämna EU. Formellt åkallade landet Lissabonfördragets utträdesparagraf den 29 mars 2017, vilket innebär att landet kan – och räknar med – att lämna EU den 29 mars 2019.

Förhandlingar om utträdet har pågått sedan juni 2017. I december nåddes en principuppgörelse om själva utträdet, som innehåller bland annat framtida rättigheter för EU-medborgare i Storbritannien och vice versa, hur landgränsen mellan Irland och Nordirland ska fungera och hur de ekonomiska frågorna ska lösas. EU-kommissionen har nu gjort ett utkast till hur uppgörelsen skulle kunna se ut som juridiskt bindande avtal.

Förhandlingar pågår samtidigt om den övergångsperiod som Storbritannien vill ha för att undvika ett alltför abrupt utträde. EU har föreslagit en period fram till 31 december 2020, som britterna helst vill kunna förlänga ytterligare ett tag.

De länder som stannar i EU hoppas dessutom vid kommande toppmöte den 23 mars slå fast sina förhandlingsriktlinjer kring framtida relation mellan EU och Storbritannien, inklusive handelsavtal.

Fakta: EU om Nordirland

I en principuppgörelse enades EU och Storbritannien i december 2017 om tre tänkbara lösningar med målet att undvika en hård landsgräns mellan Irland och Nordirland.

I första hand konstateras att Storbritannien avser att nå målet genom de förhandlingar som ska hållas om framtida handelsrelation.

I andra hand lovar Storbritannien återkomma med "särskilda lösningar" för Irlands "unika omständigheter".

I tredje hand, om ingen annan lösning kan nås, förutses en situation där samma regler som tidigare gäller mellan Irland och Nordirland – vilket i princip skulle innebära att Nordirland blir kvar inom EU:s inre marknad och tullunion.

Sistnämnda alternativ har nu omvandlats till juridiskt bindande text i EU:s utkast till utträdesavtal. Bland annat fastslås att "Nordirlands territorium, exklusive Storbritanniens territorialvatten, ska anses vara en del av unionens tullområde".

ANNONS