Då påbörjar Storbritannien utträdet ur EU

ANNONS
|

Processen har tidigare uppgetts ta upp till två år vilket innebär att Storbritannien kan ha lämnat unionen redan våren 2019.

Det var den 23 juni 2016 som Storbritannien röstade om Brexitfrågan med 51.9 procent av rösterna för att lämna Europeiska Unionen. 24 januari beslutade Storbritanniens högsta domstol att ett parlamentsbeslut krävdes för att starta processen. Frågan godkändes 1 februari i underhuset och 13 mars i överhuset.

Nu står det klart, enligt Reuters, att landets premiärminister Theresa May kommer att åberopa artikel 50 i Lissabonfördraget - som inleder utträdet - den 29 mars. Under tiden som förhandlingarna pågår gäller samtliga ingångna EU-avtal i landet och alla överenskommelser gällande bland annat fri rörlighet. Villkoren för Storbritanniens utträde måste godkännas av samtliga EU-medlemsländer samt EU-parlamentet.

ANNONS

Om man inte kommer överens har premiärminister Theresa May sagt att Storbritannien ändå kommer att lämna unionen. Det har kallats för hård brexit.

Skottland, där majoriteten inte ville lämna unionen meddelade förra veckan att man vill ha en ny folkomröstning om självständighet från Storbritannien.

Texten uppdateras.

ANNONS