Horst Seehofer. Arkivbild.
Horst Seehofer. Arkivbild.

Bayersk rebell på karriärens höst

I över ett årtionde har han legat i omloppsbana runt Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Stundtals lojalt, oftare med dolkstötar och tjuvnyp, och nästan alltid med ett skälmskt leende i mungipan. Möt Horst Seehofer – mannen som kunde ha satt punkt för eran Merkel.

ANNONS
|

För bara några dagar sedan hängde regeringen i Berlin på en skör tråd. Inrikesminister Horst Seehofer hade ställt ett krav till förbundskansler Angela Merkel: Gå mig till mötes, annars avgår jag. Stridsfrågan, som alltid: migrationspolitiken. Metoden: ultimatum.

Sedan torsdagens uppgörelse med regeringspartnern Socialdemokraterna råder borgfred mellan Merkels kristdemokrater CDU och det bayerska systerpartiet CSU, med Seehofer i spetsen. Nu ska flyktingar och migranter som tidigare sökt asyl i ett annat EU-land avvisas vid gränsen. Hur det ska gå till är det ingen som vet – varken Österrike eller Italien vill ta emot dem.

ANNONS

Fromma förhoppningar

Seehofers kravlista mynnade alltså ut i fromma förhoppningar snarare än hård politik. Men knappt hade bläcket på regeringspartiernas överenskommelse torkat innan CSU-ledaren i en Der Spiegel intervju hotade med att riva upp kompromissen om den inte skulle visa sig få önskad effekt.

Det är inte första gången Seehofers upptåg ställer till bekymmer för Merkel. Historien om de tu har många bottnar, men skulle kunna sägas ta sin början under hösten 2004. Merkel var då gruppledare för den kristdemokratiska unionen i förbundsdagen, med Seehofer som ställföreträdare. Efter ett bråk om partiernas sjukvårdspolitik fick Seehofer vika sig för den blivande kanslerns vilja – en nesa som han aldrig har förlåtit henne.

Mer berömt är CSU-ledarens uppträde på partiets kongress 2015. Knappt tre månader hade då gått sedan Merkel försäkrat tyskarna att "wir schaffen das", att Tyskland klarar av att hantera flyktingkrisen, något hon fortfarande får äta upp. Efter sitt tal fick Merkel en spydig avtackning av Seehofer, varpå hon stegade av scenen himlande med ögonen.

Maktspelare och alfahanne

De två händelserna målar en karakteristisk bild av Seehofer, maktspelaren och alfahannen som inte låter sig sättas på plats.

- Han är en politiker som är väldigt övertygad om sin egen förträfflighet. Utgångspunkten är i grund och botten att han alltid har rätt i sina analyser och problemlösningsförslag, och han viker sig inte för beslut som inte passar honom, säger Heinrich Oberreuter, professor i statsvetenskap vid universitetet i Passau och en av Tysklands främsta experter på CSU.

ANNONS

Politiskt är Seehofer konservativ, med ett särskilt intresse för sociala frågor. Han går gärna på magkänsla, och har såvitt känt inga förtrogna som han regelbundet ber om råd, enligt Oberreuter. Däremot är han handlingskraftig.

- Därtill har han ett tydligt och grundmurat maktmedvetande, säger Oberreuter.

Ömsesidigt beroende

Så hur stort inflytande har den bayerske rebellen egentligen över Merkel? Förhållandet kanske tydligast kan beskrivas som ett ömsesidigt beroende, i negativ bemärkelse. Alliansen mellan CDU och CSU har decennielånga anor och den kristdemokratiska politiker som är mån om sitt eftermäle gör bäst i att vårda relationen.

En del i förklaringen till det senaste bråket i migrationsfrågan är delstatsvalet i Bayern i höst. CSU, som regerat ensamt under i stort sett hela efterkrigstiden, utmanas av främlingsfientliga AFD, vilket fått partiet att spetsa sin retorik. Om man förlorar sin absoluta majoritet i delstatsparlamentet skulle det också kunna vara slutet på Seehofers tid som partiordförande.

- Det kommer med all säkerhet att pratas om det i höst. Folk kommer att fråga sig hur länge man kan ha kvar en ordförande som bara några månader före valet erbjudit sin avgång, säger Oberreuter.

ANNONS

Närmar sig slutet

Även i regeringspolitiken tror många bedömare att Seehofer sakta men säkert närmar sig slutet på sin karriär. Om han får med sig Merkel i fallet får framtiden utvisa, men Oberreuter tror inte att den breda koalitionen håller mandatperioden ut.

- Jag utgår från att så inte är fallet, om jag ska vara realistisk, säger han.

TT

Fakta: Horst Seehofer

Född 1949 i Ingolstadt i Bayern. Uppvuxen under enkla förhållanden i en katolsk familj.

Tysklands inrikesminister sedan mars 2018. Partiledare för CSU, det bayerska systerpartiet till förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska CDU. CSU ligger traditionellt till höger om CDU i de flesta frågor. Partiet har haft makten i Bayern under i princip hela efterkrigstiden, nästan alltid med egen majoritet i lantdagen.

Seehofer har tidigare varit hälso- och sjukvårdsminister (1992–1998) och jordbruksminister (2005–2008). 2008 lämnade han förbundsdagen (där han hade suttit sedan 1980) och blev ministerpresident – ledare för delstatsregeringen – i Bayern, en post han hade till tidigare i år, då partikollegan Markus Söder tog över.

Lämnar ogärna Tyskland på semestern, utan tillbringar hellre sin lediga tid i sommarhuset utanför födelsestaden Ingolstadt.

ANNONS