Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

"Det här är ett samhällsproblem, som det inte tagits tag i på allvar", säger advokat Jörgen Frisk.
"Det här är ett samhällsproblem, som det inte tagits tag i på allvar", säger advokat Jörgen Frisk.

Tar strid mot våld bland barn

Samhället ser mindre allvarligt på våldsamma handlingar bland barn än bland vuxna. Det anser advokat Jörgen Frisk, som arbetat med många rättsfall där kommuner inte kunnat stoppa mobbning i skolan.

Som exempel tar han upp en händelse i Stockholm då en 7-åring blev fastbunden och hotad till livet med en tegelsten.

– Skolan gjorde ingenting eftersom de inte tyckte det var tillräckligt allvarligt. Det är så konstigt att man från samhällets sida inte tycker det är tillräckligt allvarligt när barn begår våldsamma handlingar mot varandra. Om samma sak hänt en vuxen på en arbetsplats hade rättsväsendet reagerat direkt, säger Jörgen Frisk, som företräder Adams familj i stämningsansökan mot Halmstads kommun.

– Det fallet är ovanligt i den meningen att det är relativt mycket fysiskt våld inblandat, med många exempel på att det som pojken utsatts för är våldsamt, fortsätter han. 

Samtidigt anser Jörgen Frisk att Halmstads kommun är en av de bättre i landet, när det gäller att arbeta aktivt för att motverka mobbning i de kommunala skolorna, men att de inte lyckats i det här fallet.

Det som kommer att hända härnäst är att kommunen kan bestrida stämningsansökan. Om de avstår från att bestrida inleds förberedande förhandlingar, då domstolen försöker få till en förlikning mellan parterna. Det är alltså inte säkert att stämningen leder till rättegång.

Jörgen Frisks råd till föräldrar med barn som utsätts för upprepade kränkningar i skolan, är att i första hand göra en anmälan till Barn- och elevombudet vid Skolinspektionen, men inte tveka att gå vidare och göra en stämningsansökan om skolan inte kan förhindra att kränkningarna fortsätter. 

– Det är viktigt att problemen lyfts upp för att öka samhällets fokus på den här frågan, som blir allt värre till följd av nätmobbning. Detta är ett samhällsproblem, som det visserligen pratas om, men som ännu inte tagits tag i på allvar. 

MEST LÄST