"Lämna inte värdesaker ute i korridorerna", säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen. Arkivbild.
"Lämna inte värdesaker ute i korridorerna", säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen. Arkivbild.

Varning för stöld i skolan – prata med barnen

Många barn och ungdomar har med sig såväl cykel som mobiltelefon och dator till skolan. Värdefulla föremål som med lite otur och bristande uppsikt lätt hamnar i andras händer. Varje år görs tusentals polisanmälningar om stöld.

ANNONS
|

Förra året anmäldes närmare 8000 stölder i skolor och på fritidshem, vilket faktiskt är en rejäl minskning från 12000 anmälningar 2005.

- Jag kan tänka mig att det kan ha att göra med att vi har en annan välfärd i dag. Att det är andra saker som stjäls än dyra jackor och så vidare. Men 8000 är fortfarande en ganska hög siffra, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

ANNONS

Elektronik och cyklar toppar listan över de mest stöldbegärliga föremålen. Och som förälder kan det vara ett både kostsamt och tidskrävande projekt att ersätta prylarna.

- Först ska det ju göras en polisanmälan och sedan ska man ta kontakt med försäkringsbolaget. Sedan behöver man betala för en ny telefon beroende på självrisk. Det är jobbigt att bli av med värdesaker, säger Lina Nilsson.

Först och främst tycker hon att man ska fundera över vad som verkligen är viktigt att ta med sig till skolan – vissa saker kanske kan lämnas hemma.

- Men framför allt är vårt tips att prata med barnen och medvetandegöra dem om riskerna. Att det till exempel är bättre att ta med sig sina värdesaker in i klassrummet än att låta dem ligga kvar i korridoren eller i skåpet.

TT

Fakta: Expertens tips i punkter

Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen, ger följande råd om hur du undviker att ditt barn utsätts för stöld:

1. Ta med värdesaker in i klassrummet eller gymnastiksalen. Låt de inte vara kvar i korridoren, skåpet eller omklädningsrummet. I bästa fall finns speciella skåp för värdesaker som skolan tillhandahåller – framför allt – prata med barnet.

2. Lägg inte värdeföremål, betalkort eller pengar i ryggsäcken i väskan – hellre i någon ficka nära kroppen där barnet har bättre uppsikt.

2. Lås fast cykel med ett certifierat lås som är svårare att knipsa av. Lås fast cykeln i fasta objekt i ramen och inte i hjulet som är lätt att skruva av.

3. Märk mobiltelefon, dator och cykeln med märk-dna så att de blir mindre stöldbegärliga och chansen ökar att de kommer tillbaka. Sätt en nyckelbricka på hemnyckeln.

ANNONS