Sjön Orlången nära Huddinge söder om Stockholm under söndagen.
Sjön Orlången nära Huddinge söder om Stockholm under söndagen.

Varning för förrädiska nyisar

Isen har lagt sig på flera håll i landet och lockar skridskoåkare som otåligt inväntat minusgrader. Men pendlande temperaturer och vindar kan ställa till det innan isen har lagt sig ordentligt. Förra vintern omkom 17 personer i isolyckor.

ANNONS
|

Minusgrader är rena julaftonen för alla skridskoentusiaster, men på många ställen i landet har isarna inte hunnit lägga sig än. Bäst is finner man inte så otippat i norr.

- I Norrbotten har det varit mycket skridskoåkning, men även i Dalarna, Värmland och Västmanland har det funnits åkbara isar sedan ungefär två veckor tillbaka, säger Bruno Skog, ansvarig för iskunskap vid Stockholms skridskoseglarklubb.

ANNONS

Ingen riktig kyla

Vintern är ännu ung och någon vargavinter ser inte ut att vara på intåg riktigt än.

- Den närmaste veckan verkar det vara något så när stabilt. Det är ju ingen större kyla på gång och då blir det heller ingen större tillväxt på isarna. Blir det mildväder så kan isarna tunnas ut väldigt fort, säger Skog.

Hur lång tid det tar innan en sjö fryser till är svårt att säga. Det gäller därför att vara uppmärksam och kolla med lokala föreningar hur isläget är just där du bor.

- Det är mycket varierande, men ju mindre sjöar och vattenmagasin desto fortare lägger de sig. Den som lägger sig sist är Östersjön.

Aldrig åka ensam

Oavsett om du är en van skridskoåkare eller inte så är det viktigt att veta hur du ska bete dig ute på isen. Från januari till april i år drunknade 17 personer i isrelaterade olyckor (jämfört med fyra under hela 2015) enligt siffror från Svenska livräddningssällskapet.

ANNONS

- Det är som alltid: man måste skaffa sig sällskap, kunskap och utrustning när man ska ut. Har man intresse så kan man gärna söka sig till lokala föreningar, säger Skog.

Fakta: Säker skridskofärd

Ha med dig sällskap och rätt utrustning. Isdubbar, ispik, räddningslina och flythjälp rekommenderas.

Var försiktig vid exempelvis sund, under broar och nära tillflöden. Där kan isen ofta vara svag.

Titta efter skiftningar i isens utseende, till exempel kan mörkare fläckar vara ett tecken på svagare is.

Källa: Svenska livräddningssällskapet och www.issakerhet.se

ANNONS