Antalet hjärtinfarkter har nästan halverats sedan 1987 – mycket har att göra med att primärvården blivit bättre på att jobba förebyggande och hålla koll på dem som löper högre risk, hävdar Anton Lager, forskare vid Karolinska institutet. Arkivbild.
Antalet hjärtinfarkter har nästan halverats sedan 1987 – mycket har att göra med att primärvården blivit bättre på att jobba förebyggande och hålla koll på dem som löper högre risk, hävdar Anton Lager, forskare vid Karolinska institutet. Arkivbild.

Vanligaste dödsorsakerna – tog 55 000 liv

Hjärt- och kärlsjukdomar tog drygt 31 000 liv i Sverige förra året. Även om dödstalen minskat kraftigt de senaste 30 åren är det fortfarande den vanligaste dödsorsaken i Sverige – följt av cancer. Här är de två dödligaste sjukdomsgrupperna, enligt ny statistik från Socialstyrelsen:

ANNONS
|

1. Hjärt- och kärlsjukdomar

Förra året dog drygt 92000 personer folkbokförda i Sverige – olika former av hjärt- och kärlsjukdomar orsakade närmare 34 procent av dem. Hjärt- och kärlsjukdomar är därmed fortsatt den vanligaste dödsorsaken, även om antalet döda per 100000 invånare minskat med närmare 60 procent sedan 1987.

Framför allt är det dödsfallen kopplade till hjärtinfarkter som minskar drastiskt. En missuppfattning är att det har med vården att göra, säger Anton Lager, forskare vid institutionen för folkhälsovetenskap på Karolinska institutet – även om överlevnaden ökar kraftigt har antalet hjärtinfarkter nästan halverats under samma period.

ANNONS

- Merparten beror på att folk inte får hjärtinfarkt, sedan har vi gjort stora framsteg i hanteringen också, säger han.

- En del av det har med rökning att göra – att det minskat stadigt de senaste 50 åren. Men man tror också att det kan ha att göra med att vi äter bättre kost. Sedan har primärvården blivit bättre på att jobba förebyggande och hålla koll på dem som löper högre risk.

Närmare 4800 personer dog av akut hjärtinfarkt förra året. Andra former av hjärt- och kärlsjukdomar som orsakade många dödsfall är kronisk ischemisk hjärtsjukdom, hjärtsvikt samt förmaksflimmer och förmaksfladder.

2. Tumörer

Den andra vanligaste dödsorsaken är cancer – tumörer orsakade nästan 24000 dödsfall förra året, motsvarande närmare 26 procent av totala antalet döda. Mest förekommande är tumörer i matsmältningsorganen som i tjocktarmen och i bukspottskörteln.

ANNONS

Till skillnad från hjärt- och kärlsjukdomar – där majoriteten av fallen kan förklaras av människors levnadsvanor och därmed också förebyggas – är orsaken till att cancer uppstår fortfarande en gåta, säger Anton Lager.

- Vi vet att om vi får ordning på blodtrycket, blodsockret, blodfetterna, matvanorna och de fysiska aktiviteterna, då kan vi förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Men vad gäller cancer – där kommer vi behöva någon form av genombrott, säger han.

Undantaget är lungcancer, som tog drygt 3800 liv förra året. Medan dödstalen till följd av lungcancer har minskat med 30 procent hos män sedan 1987 har dödstalen till följd av samma cancerform ökat med närmare 90 procent hos kvinnor under samma period.

Men det är av naturliga anledningar enligt Lager, och därför också något som vi på sikt kan få bukt med.

- Det hänger ihop med att kvinnor började och slutade röka senare än män. Det är en lång latens på lungcancer, och det mesta kan förklaras av tobaksrök. I hög utsträckning kan det också interagera med gifter i miljön, till exempel asbest.

ANNONS
TT

ANNONS