Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Vänsterpartiet kan komma att uteslut två medlemmar i Dalarna. Arkivbild.

V-kommunalråd slår tillbaka mot anklagelser

Kommunalrådet Leif Lindström (V) slår tillbaka mot de anklagelser som kan kasta ut honom från partiet. Han påstår att han aldrig har hånat och ifrågasatt den kvinna som anmält Lars Ohly för sexuella trakasserier.

"Jag är utsatt för ett drev som skulle kunna ha rubriken 'Gubben ska bort'”, skriver han i ett uttalande.

Kommunstyrelsens vice ordförande i Borlänge anser att påståendet att han förlöjligat och gjort sig lustig över Frida Holmgrens anmälan mot den förre V-ledaren är helt tagna ur luften. I ett pressmeddelande skriver han: "Det är lögn!"

- Anklagelserna grundar sig i att du pratar med en gubbe som uppfattas som en sinnebild av ett patriarkalt samhälle. Och det har hon i och för sig rätt i, den strukturen finns ju, men anklagelsen mot mig är felaktig, säger Leif Lindström till TT.

"Olycklig formulering"

Lindström, som i mer än tre år satt i Vänsterpartiets partistyrelse, anklagas också för att ha bjudit in partivänner för att på ett möte i Dalarna diskutera om det var rätt eller fel att anmäla Lars Ohly. Lindström menar att han bjöd in till ett möte – men att det handlade om mediedrev och metoo-kampanjens sidor som kan vara både goda och juridiskt besvärande.

- Det blev en olycklig formulering, säger han.

Aron Etzler, Vänsterpartiets partisekreterare, bekräftar att begäran om att inleda två uteslutningsärenden kommit in från distriktsstyrelsen i Dalarna och nu ligger på partistyrelsens bord.

- Man gör bedömning om det finns skäl att starta ett ärende. Om det finns tillräckliga grunder så begär man in utlåtande från vederbörandes partiförening, och vederbörande själv.

TT: Men Leif Lindström har ju redan gjort sin ställning klar?

- Det kanske han har. Jag har inte sett det som skett i dag, eller tagit del av det i någon större detalj. Men det kan innebära mycket mer än så, säger Aron Etzler och fortsätter:

- Det är en sak att presentera vad man tycker för medier och en annan sak att berätta i ett uteslutningsärende. Men medlemmar hos oss har ju rättigheter.

"Får stå för honom"

Leif Lindström påpekar i uttalandet att han under sina yrkesverksamma år aldrig har anklagats för att ha en "taskig" kvinnosyn.

- Det får stå för honom, säger Aron Etzler.

Den andre mannen som hotas av uteslutning är ordförande i en lokalförening och kommunpolitiker. I Facebookgrupper för folk inom partiet ska han ha gjort sig rolig över polisanmälan, kallat anklagelserna mot Ohly förtal och sagt att Frida Holmgren skulle behöva terapi.

Frida Holmgren lämnade posten som vice ordförande för Vänsterpartiet i Dalarna eftersom hon inte orkade mer.