En vårdcentral i Angered stänger med omedelbar verkan. Arkivbild.
En vårdcentral i Angered stänger med omedelbar verkan. Arkivbild.

Vårdcentral stängs efter brister

En vårdcentral i Angered stänger sedan Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd beslutat att säga upp avtalet med omedelbar verkan. Anledningen är att patientsäkerheten varit hotad.

ANNONS
|

Patientsäkerheten har enligt en rapport från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) varit hotad vid vårdcentralen, som har haft avtal med regionen sedan 2013.

Nämnden fattade sitt beslut på måndagen och avtalet hävs med vårdcentralen från och med tisdagen, rapporterar Göteborgs-Posten.

- Det har varit en lång historia av brister under ett antal år. Det har bland annat handlat om en väldigt hög förskrivning av antibiotika. Det har vi påpekat och vårdcentralen har rättat till dem. Tidigare har det inte funnits rapporter om att patientsäkerheten varit hotad. Det fick vi rapport om i förra veckan, säger Johan Fält (M), ordförande i nämnden, till tidningen.

ANNONS

15 patientjournaler från den aktuella vårdcentralen har granskats i rapporten från Ivo som kom i förra veckan. En tredjedel av journalerna uppvisade brister och resterande två tredjedelar allvarliga brister.

De runt 4600 patienter som är listade vid vårdcentralen kommer att tilldelas nya vårdcentraler.

TT

ANNONS