Västervik väntar på drönarnas ankomst

I Västervik planeras för Sveriges största testområde för drönare. Här ska drönarutvecklare i stor skala kunna testa nya produkter och funktioner utan att riskera att störa flygtrafik. Förhoppningen är att även locka till sig företag från kontinenten.

ANNONS
|

Här, i ett område som är fyra gånger sex mil, ska drönarna kunna flyga mycket högre och utan att nytt tillstånd ska krävas inför varje tillfälle. Det är förhoppningen hos forskningsinstitutet SICS East, som lämnat in en ansökan hos Transportstyrelsen.

Men invånarna i Västervik behöver inte vara oroliga för konstant surrande drönarsvärmar över sina huvuden, lovar institutets vd Martin Rantzer.

- Det kommer att vara under kontrollerade former. Det är det som är vår poäng med hela testbädden, att man inte har hur många drönare som helst i luften samtidigt, utan att det är på kontrollerade områden och på ett kontrollerat sätt, säger han till TT.

ANNONS

Mark och vatten

Tätorterna ska undvikas. Främst är det skogsterräng och odlad mark som är intressanta att testflyga i, men möjligen också över vattnet utanför Västervik.

Det finns flera svenska utvecklare av drönare, eller UAV:er som de kallas på fackspråk, som tekniskt ligger i framkant. Men den stora massmarknaden för drönare domineras av framför allt kinesiska företag.

Inom skogs- och jordbruket väntas drönare bli allt viktigare, till exempel för att inspektera grödor som växer över stora arealer och för att kunna sätta in bekämpningsmedel på ett mer exakt sätt.

- Framtidens jordbrukare kommer förutom att köra traktor även behöva kunna köra UAV för att kunna använda den nya tekniken, säger Martin Rantzer.

Få överblick

Han har varit i kontakt med lantbruksgymnasiet utanför Västervik och hoppas att drönarkunskap blir en del av utbildningen där. Även räddningstjänsten ser han som en potentiell samarbetspartner. Med hjälp av drönare kan man snabbt få överblick över skogsbränder och drönare kan också användas i sökandet efter försvunna personer.

På den tätbefolkade europeiska kontinenten är möjligheterna att hitta lämpliga testområden, fria från reguljärflyg, mindre. En ambition för projektet är därför att locka företag från andra länder till Västervik.

ANNONS

- Just den här typen av exklusivt luftrum kommer att bli en kritisk resurs för hela Europa.

Fakta: Projektet

Projektet leds av SICS East, som fått åtta miljoner kronor från Vinnova för att etablera ett testområde för drönare, även kallade UAV (unmanned aerial vehicle, obemannade luftfarkoster).

I en ansökan till Transportstyrelsen föreslås ett testområde på fyra gånger sex mil i Västerviks kommun. Ansökan gäller ett permanent tillstånd att få flyga med drönare. Drönarna ska kunna flyga på upp till 1000-1500 meters höjd.

Inom det planerade testområdet finns ingen reguljär flygtrafik.

För att minimera störningarna för boende i området kommer tätorter att undvikas. Just nu pågår dialog med Transportstyrelsen och kommunen kring vilka delar av området som primärt ska användas. Testverksamheten kommer också att dras ned sommartid, då många turister finns där.

Källa: SICS East, en del av Rise (Research Institutes of Sweden)

ANNONS