Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Värnplikten har genomgått en lång rad förändringar genom åren. Arkivbild

Värnplikten genom historien

"Alla bönder och bofasta män", hette det i de medeltida landskapslagarna. Numera är skyldigheten att gripa till vapen för att försvara landet något som faller på de som mönstrat och genomgått värnplikten. Det här är en kort sammanfattning av värnpliktens förflutna.

Medeltiden:

Principen med "bönder och bofasta män" var länge grundstommen, och en viktig del ända in på 1600-, och 1700-talen till ett mer centralt militärt indelningsverk.

Franska revolutionen bidrar till att sprida värnpliktssystemet över Europa.

1800-talet:

1812 är ett nyckelår. Då införs allmän beväringsinrättning för alla män 20-25 år. "Alla" i det här fallet var dock inte alla. Det gick bland annat att slippa om man hittade en "annan tjänstbar karl" att inträda i sitt ställe. Först 1872 avskaffas friköpsrätten, något som innebar en mer allmän värnplikt enligt modern tolkning. Det var dock först 1885 som en värnpliktslag trädde i kraft. Alla män mellan 21 och 32 år skulle ha 42 övningsdagar. Dessa dagar kunde fördelas över flera år.

Tidiga 1900-talet:

Indelningsverket blir ett minne blott 1901. I stället införs värnpliktsförsvaret, allmän värnplikt för män mellan 21 och 40 år. Vid mönstringen då genomfördes en enkel kroppsundersökning och nedtecknandet av personliga uppgifter. Krigsåren, speciellt kring Andra världskriget, innebär förändringar. En ny typ av inskrivningssystem införs, 1942 bildas Centrala värnpliktsbyrån.

Andra hälften av 1900-talet:

Regelrätta läkarundersökningar och framförallt psykologsamtal införs först 1965.

1968 blir också den tidigare endagarsmönstringen en tvådagarsaffär, allt för att få med den nya tidens medicinska, psykologiska och fysiska tester. Under 1970-talet börjar i större utsträckning datorer att användas i verksamheten.

1975 tillsatte regeringen en kommitté för att få in kvinnor i Försvarsmakten. Någon mönstring var det dock inte tal om, ännu. Det rörde sig i stället om "frivillig rekrytering".

1990-talet såg en begränsning av den allmänna värnplikten, även om fler kvinnor nu hittade vägen till Försvarsmakten.

2000-talet:

2007 införs en "lämplighetsundersökning", ett förstadie till att bli kallad till mönstring. Obligatoriskt för alla 17-åriga pojkar, frivilligt för tjejerna. Beroende på svaret på de 60-talet frågorna blir man kallad till mönstring.

2010 är värnplikten död, ersatt av frivillig militär grundutbildning. Alla 18-åringar, tjejer som killar, ska däremot lämna personliga uppgifter via ett webbformulär - om värnplikten återuppstår. Och mycket riktigt, sju år senare återuppstår värnplikten.

I år har 6 000 ungdomar kallats till mönstring. 90 000 har fått svara på frågor inför urvalet.

Källa: NE, Rekryteringsmyndigheten.