Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180925-varmestresskor-768259_se.hp_1.jpg
Mjölkkor kan tappa aptiten och bli orkeslösa av höga temperaturer och luftfuktighet. Arkivbild.

Värmen stressade svenska kor i somras

Den gångna sommarens rekordvärme har varit påfrestande för mjölkkorna. Svenska bönder står dåligt rustade inför höga temperaturer vilket drabbar både korna och mjölkproduktionen.

Långa perioder av svettiga dagar kan leda till att mjölkkorna drabbas av värmestress, något som påverkar både mängden och kvaliteten på mjölken samt dräktigheten. Årets statistik från SMHI har redovisat de högsta värdena för värmestress sedan mätningarna inleddes för drygt 20 år sedan.

- Om det är väldigt varmt så blir det svårare för korna att göra sig av med överskottsvärme. Då tappar de aptiten eftersom matsmältningen genererar värme i deras kroppar. De kan också bli trötta och orkeslösa, säger Ylva Persson, biträdande statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt.

Slår mot ekonomin

Värmestress är ett känt fenomen i varmare länder och mycket av den forskning som finns på området kommer söderifrån. I Sverige har korna än så länge varit relativt förskonade.

- I Sverige är det mest den ekonomiska aspekten man syftar på eftersom mjölkproduktionen går ner när korna äter mindre. Själva begreppet låter ju dramatiskt, men det är inte så att svenska mjölkkor går runt och känner sig stressade, säger Ylva Persson.

Nattbete och duschar

Men värmestressen skulle kunna komma åt även kornas hälsa om förändringar i klimatet blir än mer påtagliga, enligt Ylva Persson. Därför behövs också mer kunskap på området bland svenska mjölkbönder.

- Det viktigaste är att ge djuren möjlighet att svalka sig. I Danmark har man exempelvis installerat fläktar och duschar på flera gårdar, säger hon och fortsätter:

- I Sverige måste korna vara ute ett visst antal timmar. Ett alternativ skulle kunna vara att låta dem beta på natten i stället. Eller erbjuda skugga på betet genom att bygga flyttbara skärmtak.

Fakta: Värmestress

TT

Graden av värmestress beräknas som ett index utifrån en kombination av temperatur och luftfuktighet. SMHI har kartlagt faktorerna för värmestress vid svenska meteorologiska mätstationer sedan drygt 20 år tillbaka. Analysen visar att det är vanligt att höga värden uppnås i nästan hela Sverige. I genomsnitt är det upp till 16 dygn i rad varje år med kritiska gränsvärden. Höga index har inträffat från april till oktober.

Årets sommar var totalt sett det år i statistiken med högst värden för värmestress. Som mest noterades 40 dygn i rad i exempelvis Växjö. Indexet var också vid olika tillfällen högt under hela dygnet, vilket är extra påfrestande när djuren inte kan återhämta sig under natten.

Exakt hur hårt mjölkkorna och mjölkproduktionen drabbats av sommarvärmen går inte att säga ännu. Husdjursföreningen Växa Sverige samlar kontinuerligt in data över fruktsamhet, celltal och mjölkmängd bland 80 procent Sveriges mjölkkor. Sommarens statistik finns registrerad men har ännu inte analyserats.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

MEST LÄST