Antalet svenska kokainbeslag var 211 till och med oktober i år, vilket kan jämföras med 350 stycken under hela år 2017. Arkivbild.
Antalet svenska kokainbeslag var 211 till och med oktober i år, vilket kan jämföras med 350 stycken under hela år 2017. Arkivbild.

"Väldigt god tillgång på kokain"

Kokainet flödar i Europa till följd av bra skördar i Latinamerika. I Colombia har kokaodlingarnas utbredning nått en ny rekordnivå.

ANNONS
|

- Det är väldigt god tillgång på kokain just nu, säger Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverket.

I Colombia täcktes förra året 171000 hektar av kokaodlingar. Det är en ökning med 17 procent jämfört med året före och den största utbredningen någonsin, rapporterade FN:s kontor för bekämpning av narkotika och kriminalitet (UNODC) tidigare i höst.

Inte helt oväntat har detta lett till prisfall.

ANNONS

- Det brukar vara så med all typ av narkotika att om man har stor tillgång, då ger man rabatt. Ju större mängder köparen beställer, desto mer rabatt får man, säger Jonas Karlsson.

485 kilo hittills

Hittills i år har 485 kilo kokain tagits i beslag i Sverige, vilket kan jämföras med 95 kilo under hela 2017.

Uppgången förklaras framför allt av jättebeslaget på 398 kilo rödfärgat kokain som nu lett till nio års fängelse för två män i Skåne.

Antalet svenska kokainbeslag var 211 till och med oktober i år, vilket kan jämföras med 350 stycken under hela år 2017.

I Sverige är drogen långt ifrån den vanligaste, men enligt tullens och polisens bedömning på uppgång. I viss utsträckning är den spridd över hela landet och i alla samhällsklasser, men enligt Jonas Karlsson är kokain fortfarande huvudsakligen en storstadsdrog.

- Kokain är en populär drog bland dem som är ute i kroglivet tre-fyra nätter i veckan.

ANNONS

Mindre av tabustämpel

Trots att drogen är starkt beroendeframkallande har den inte samma tabustämpel som exempelvis amfetamin och heroin, konstaterar han.

- Där ser man framför sig en missbrukare som ligger på gatan. Kokain har mer partykänsla över sig, säger Jonas Karlsson.

Myndigheternas svårigheter med att strypa kokaintillgången förklarar han med det enorma inflödet av både resande, fordon och gods. I belgiska Antwerpen, en knutpunkt i den internationella kokainhandeln, kontrolleras till exempel mindre än två procent av det inkommande godset.

- Det går inte att komma åt om du inte har tur, skicklighet och tips, säger Jonas Karlsson.

TT

Fakta: Vanligast i storstäderna

Tillgången på kokain är betydligt mindre i Sverige än tillgången på cannabis och amfetamin, men den bedöms öka.

Kokainets andel av de totala narkotikabeslagen ökade från två till fem procent mellan 2012 och 2015.

Genom internetförsäljning når kokainet nu i större utsträckning utanför tätorterna, men drogen är fortfarande vanligare i storstäderna.

Enligt polisen är drogen starkt förknippad med krogmiljön, personer med god ekonomi och kriminella kretsar. Men användningen har på senare år blivit mer förekommande i yngre åldrar och i socioekonomiskt utsatta områden.

Merparten av kokainet kommer från Colombia, Peru och Bolivia.

Till Sverige kommer kokainet främst i småportioner via post- och kurirflödet till personer som beställt det via internet och i större partier via person- och lastbil.

Källa: Drogsituation Sverige, lägesbild 2013-2016 (rapport från Tullverket och polisen)

ANNONS